Bafel Talabani'nin PKK politikası, 'operasyonel sonuçlara' neden olabilir!

PeyamaKurd - Türk güvenlik kaynaklarına göre, Bafel Talabani’nin rotasını değiştirmemesi durumunda 'operasyonel sonuçlara' zemin hazırlayacağı uyarısı yapıldığı öne sürüldü. Kaynaklarına göre Türkiye, PKK güçlerine...

Haberler 25.07.2024 - 13:45 Son Güncelleme : 16.09.2024 - 22:17

PeyamaKurd - Türk güvenlik kaynaklarına göre, Bafel Talabaninin rotasını değiştirmemesi durumunda operasyonel sonuçlara zemin hazırlayacağı uyarısı yapıldığı öne sürüldü.

Kaynaklarına göre Türkiye, PKK güçlerine karşı politika değiştirmemesi haliden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafel Talabaniye yönelik baskıyı artırma kararı aldı.

Türkiye, Bafelin toplantı isteğini reddetti

Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (KBY) ikinci büyük partisi olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Türkiye arasındaki gerginlik, son iki yıldır tırmanıyor. Ankara, Talabaniyi Suriyede PKK bağlantılı gruplarla işbirliği yapmakla suçluyor. Kaynakların iddiasına göre Bafil Talabani, aracılarla Türkiyeden toplantı talep etti, Türkiye reddetti.

Yaşanan son gelişmeler ibreyi Türkiye lehine değiştirdi. Ankara geçtiğimiz sene, KYBnin kalesi olan Süleymaniyeye uçuşları yasaklamıştı. Hatta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, Talabaniyi hedef alan sert açıklamalarda bulunmuştu.

Son aylarda Türkiye, Kürdistan Bölgesinde PKKye karşı askeri operasyonlarını hızlandırdı ve PKK güçlerinin kalesi olan Metina bölgesine yaklaşmış durumda.

Türk kaynak, Bafel Talabaniye yönelik kamuoyu baskısına rağmen üst düzey PKK üyelerinin Süleymaniyede bulunduğunu ve burada eğitim aldığını söyledi.

**

Ankaradan Bafele PKK uyarısı!

Erdoğan, PKKnin Süleymaniyede bir hastanesi olduğunu söylemişti. Türk kaynak ise, Süleymaniye civarındaki PKK faaliyetlerini yakından izliyoruz ve olası tehditler ortadan kaldırılıyor dedi.

Mart ayında Türkiyenin ulusal istihbarat servisi, Süleymaniye yakınlarındaki gençlik kamplarından sorumlu üst düzey PKK üyesi Gülsün Silgiri (Sara Hogir Riha) öldürmüştü.

Türk güvenlik kaynakları, Bafel Talabaninin PKK ile olan bağlarını koparmaması halinde operasyonel sonuçlar doğabileceği konusunda uyarıldığını söyledi.

Sonuçların ne olacağı konusunda ayrıntı vermekten kaçınırken, Ankaranın geçen yıl Süleymaniyedeki PKK liderlerini hedef alan hava saldırılarını hatırlattı. YNKlilerin doğrudan hedef alınıp alınmayacağı konusunda ise yorum yapılmadı.

Türkiye, 2023 yılında askeri İHA operasyonlarıyla çoğunluğu Süleymaniyede olmak üzere en az 15 üst düzey PKK yetkilisini öldürdü.

**

Türkiyenin operasyonları YNKde baskıyı artırıyor

Kürdistan Bölgesi güvenlik kaynakları, isimlerinin açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, Türkiyenin; Kürdistan Bölgesindeki PKK noktalarına yönelik operasyonlarının YNK üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Bafel Amerikalılar ve İranlılar aracılığıyla bir çıkış yolu bulamadı. Bu gerçek bir endişe diye eklediler.

Geçtiğimiz hafta Talabani, Türkiyenin operasyonlarını görüşmek üzere Süleymaniyede Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Eremi ile bir toplantıya katıldı.

YNK kaynakları, parti içindeki iç bölünmelerin Talabani ve destekçilerini zayıflattığını söyledi. Ayrıca, Kürdistan Bölgesi ve Türkiye ile iyi ilişkilerden yana olan Bafelin kuzeni ve kardeşi Lahur ile Kubad Talabaninin güçlendiğini öne sürdüler.

**

YNK kaynaklarına göre Lahur Talabani desteklenecek iddiası!

YNK kaynaklarına göre, Kürdistanda yapılacak gelecek seçimlerde YNKnin askeri kanadının büyük çoğunluğu, ocak ayında Bafele rakip olmak amacıyla kendi partisi Halk Cephesini kuran Lahur Talabaniyi destekleyecek.

YNKden bir kaynak, Bafel Talabani ve ekibi de parti içindeki eksen kaymasının farkında diye ekledi.

**

Ankara, Bafel ve Kubad Talabaniye mesaj gönderdi iddiası!

Türk güvenlik kaynakları, istihbarat kanalları aracılığıyla yürütülen dolaylı görüşmelerde Bafel Talabaniye ve aynı zamanda KBY Başbakan Yardımcısı olan Kubat Talabaniye mesajlar gönderildiğini söyledi.

Kaynaklar, Bafel Talabaninin Türk mevkidaşlarıyla doğrudan görüşme taleplerinin, PKK ile bağlantılı olduğu iddiası nedeniyle reddedildiğini belirtti.

Ancak Iraktaki Türkiye operasyonlarına yönelik rahatsızlık devam ediyor. Nitekim Irak Ordu Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiyenin Kürdistan Bölgesinde PKK unsurlarına yönelik operasyonlarını Irakın egemenliğinin ihlali olarak niteledi.

YNK sözcüsü Sadi Pire, daha önce verdiği demeçte, PKK ile iş birliği iddialarını yalanlayarak, YNK, Türkiyeye karşı değil ve Türkiye ile savaşmak istemiyor demişti.


Kaynak: Middle East Eye

çeviri: PeyamaKurd

Ana Sayfaya Git