"Bağdat ile Ankara 'öncelikler konusuna' birbirinden zıt yaklaşıyor"

PeyamaKurd - Irak-Türkiye ilişkileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İslam medeniyetinin sembolik bir işareti olarak, Türk sultanlarının kahramanlıklarına ve maceralarına dair tarihi anlatılardan esinlenen uzun Türk pembe dizisine benziyor. Bu dizilerin ortak temaları ise romant...

Haberler 30.04.2024 - 10:33 Son Güncelleme : 24.11.2024 - 18:54

PeyamaKurd - Irak-Türkiye ilişkileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İslam medeniyetinin sembolik bir işareti olarak, Türk sultanlarının kahramanlıklarına ve maceralarına dair tarihi anlatılardan esinlenen uzun Türk pembe dizisine benziyor. Bu dizilerin ortak temaları ise romantizm ve intikamdır.

Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğanın, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudaninin davetlisi olarak Bağdata yaptığı ziyaretin teması da böyleydi.

Zira Erdoğanın, Bağdatta yaptığı konuşma Irak-Türkiye ilişkilerini şekillendirebilecek romantizm ve Türkiyenin terör örgütü olarak gördüğü PKK konusunda intikam ipuçları taşıyordu.

Erdoğanın 13 yıl sonra Irakı ziyaret etti. Erdoğan, 2011 yılında Iraka yaptığı ilk ziyaretinde başbakan idi. Erdoğanın ikinci ziyaretini ilkinden ayıran en önemli nokta ise siyasi pozisyonundaki değişiklikten ziyade, iki ülke arasındaki meseleler hakkında kararlı konuşması idi.

Yeni başlangıçlar

Erdoğan, Sudani ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Bölgesel gelişmeler açısından kritik bir dönemde gerçekleşen ziyaretimin inşallah yeni başlangıçlara vesile olacağına inanıyorum dedi.

Kalkınma Yolu Projesi

Diğer yandan Kalkınma Yolu Projesi belki de ilk kez üst düzey siyasi bir görüşmede tartışılan yeni başlangıçlardan biri olarak ele alındı. Kalkınma Yolu Projesi, Başbakan Sudaninin, Irak ile bölgesel komşuları arasındaki ilişkilerin ekonomik ortaklığa dönüşmesinde bir dönüm noktası olacağına inandığı en önemli stratejik proje.

Ziyarette, iki ülke arasındaki ticareti artırabilecek Kalkınma Yolu Projesinin önemine değinildi.

Erdoğan-Sudani görüşmesinde Irak ve Türkiye arasında, tamamı Stratejik çerçeve Anlaşması başlığı altında olmak üzere enerji, tarım, su, sağlık, eğitim ve güvenlik alanlarında 26 mutabakat zaptı ve anlaşma imzalandı.

Başbakan Sudani anlaşmayı güvenlik, enerji ve ekonomi için sürdürülebilir stratejik bir yol haritası olarak tanımlarken Erdoğan, kendileri için güçlü bir yol haritası olarak nitelendirdi.

İki lider farklı mesajlar üzerinde durdu

Irak ve Türkiye arasında, iki ülkenin ortak yüksek çıkarlarına ilişkin tartışma konularını belirleyen önceliklerde açıkça bir fark vardı.

Irak, su dosyasının görüşülmesine öncelik verilmesini isterken Erdoğan konuşmasını, Irak ve Türkiye arasındaki Stratejik çerçeve Anlaşmasının dosyalarının takibinden sorumlu ortak komitelerin kurulması kararı aldıklarını söyleyerek tamamladı, ancak iki ülke arasındaki su meselesine pek değinmedi.

Bunun yerine Erdoğan, güvenlikten ticarete, ulaşımdan tarıma kadar pek çok başlıkta akdedilen metinlerin, ilişkilerinin ahdi zeminini güçlendirirken yeni iş birliği imknlarını da beraberinde getireceğini kaydetti.

Irak ve PKK

Sudani hükümeti PKK gruplarının Iraktaki varlığını ele alma konusunda halen açık bir vizyona sahip değil.

Irak Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile yaptığı görüşmenin ana gündem maddesinin güvenlik dosyası olduğunu vurgulayan Erdoğan, güvenlik ve terörle mücadelede iş birliğinin en önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını ifade etti.

PKK güçlerinin, terörist bir örgüt olduğunu ifade eden Erdoğan, Irakta yasaklı örgüt olarak ilan edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Ayrıca, Bu karar, aynı zamanda iyi komşuluğumuzun ve kardeşliğimizin de bir gereğidir diye ekledi.

Irak ve Türkiye arasındaki kuzey sınır bölgelerindeki PKK meselesinin karmaşıklığı Türkiyenin, Kürdistan Bölgesi topraklarına askeri müdahalede bulunması, Irak sınırı içinde 22 askeri üs kurması ve Türkiye sınırındaki köyler ile kırsal alanlara füzeli saldırılar yapması için bahane oluşturuyor.

Erdoğanın, Bağdat ve Erbile yaptığı ziyarette bu meseleler ele alınmazken iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasından bahsedilerek Kalkınma Yolu Projesine öncelik verildi.

Türkiye ve Irakın PKK çıkmazı

Öte yandan Sudani hükümetinin PKKnın Iraktaki varlığını ele alma konusunda halen açık bir vizyona sahip olmaması, Irak ile Türkiye arasındaki Stratejik çerçeve Anlaşmasının uygulanmasında ilerleme kaydedilmesi noktasında sorun teşkil edebilir.

Türkiye, PKKnın terör örgütü olarak tanımlanmasında ısrar ederken, Irak sadece yasaklı örgüt olarak tanımlamakla yetinmek istiyor.

PKKnın, Iraktaki faaliyetlerinin engellenmesi meselesi, özellikle PKK dahil tüm silahlı örgütlerin Şengalin tamamından çıkarılmasını ve güvenlik dosyasının Irak polisi ile ordusuna devredilmesini öngören Şengal Anlaşmasının uygulanması konusunda anlaşmazlık yaşanmasından sonra artık Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerle sınırlı kalmayıp Iraklı taraflar arasında da bir anlaşmazlığa dönüştüğünden iyice karmaşık bir hal aldı.


Kaynak: Al Majalla Dergisi

çeviri: PeyamaKurd

Ana Sayfaya Git