CNN analizi: Ankara ve Şam'ın, ilişkileri düzeltmesi kolay olmayacak! 

PeyamaKurd - Amerikan medya kuruluşu CNN, Türkiye'nin Suriye'yle görüşme taleplerini analiz etti.  Scott McLean ve Umut Sevdi Tangör'ün kaleme aldığı "Erdoğan, Türkiye'nin 'Suriye sorununu' çözme baskısı altında 'ter&...

Haberler 27.07.2024 - 13:23 Son Güncelleme : 16.09.2024 - 23:21

PeyamaKurd - Amerikan medya kuruluşu CNN, Türkiyenin Suriyeyle görüşme taleplerini analiz etti.

Scott McLean ve Umut Sevdi Tangörün kaleme aldığı Erdoğan, Türkiyenin Suriye sorununu çözme baskısı altında terörist Esada sarıldı başlıklı analiz dün yayımlandı.

Yazıda, iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyelinin Türkiyeye akın ettiği belirtilirken, sığınmacı karşıtı seslerin de gittikçe yükseldiği ifade edildi.

Haberde, Kayseride başlayan ve daha sonra İstanbul, Ankara, Antalya, Hatay ve Konyaya sıçrayan sığınmacı karşıtı eylemler de hatırlatıldı.

Ardından Suriyenin Halep ve İdlib şehirlerindeyse Türkiyeden giden TIRlara ve bir PTT şubesine saldırı düzenlenmiş, Türk bayrağı da parçalandığı da hatırlatıldı.

Erdoğan, bir zamanlar terörist dediği Esad ile yeniden başlamak istiyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Suriye sorununu çözmek için gittikçe baskı altında kaldığı savunulurken, böyle bir ortamda bir zamanlar terörist olarak nitelediği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadla ilişkileri yeniden başlatmak istediği belirtildi.

Analizde şu değerlendirmeler paylaşıldı:

Ankarayla Şam arasında yıllardır süren kişisel husumetin ve son derece karmaşık ilişkilerin üstesinden gelmek hiç de kolay olmayacak. Türk birlikleri, Suriyeli muhalif grupların barındığı Türkiye sınırı boyunca uzanan Suriye topraklarının bir bölümünü kontrol altında tutmayı sürdürüyor.

Göç ve sığınmacı meselesinin Erdoğan için siyasi açıdan önemine işaret edilen yazıda: Bu konular, Türkiyedeki hükümete karşı siyasi bir argüman haline geliyor. Artık kesinlikle çözülmesi gereken bir hal aldı denildi.

Esadın şartı Türk ordusunun çekilmesi

Esad, Türk ordusu Suriyeden çekilmeden Erdoğanla görüşmeyeceğini defalarca dile getirmişti.

Analizde, Türkiyenin Suriyeden çekileceğine ya da Suriyeli muhaliflere verdiği desteği keseceğine dair herhangi bir işaret olmadığı belirtilirken, Ankaranın uzattığı zeytin dalı, Erdoğanın ülkedeki hoşnutsuzlukla başa çıkmakta ne kadar baskı gördüğünü ortaya koyuyor yorumu paylaşıldı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sky News Arabiaya yaptığı açıklamada, çaresizlikten değil olgunluğumuzdan dolayı bir görüşme arayışı içindeyiz demişti.

Türkiyedeki kayıtlı Suriyeli sayısı 3,6 milyona yaklaştı

Haberde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlunun nisanda CNNe verdiği röportaj da hatırlatıldı.

Erdoğanın en zorlu siyasi rakiplerinden biri diye nitelenen İmamoğlunun söyleşisinden Suriyeli sığınmacılarla ilgili şu sözleri alıntılandı:

çözüm Suriyede, Suriyedeki rejimle müzakere edilerek bulunmalı. Buradaki Suriyeli kadınları ve çocukları önemsiyorum çünkü onlar da nihayetinde insan. Fakat ülkemi ve şehrimi de önemsiyorum.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) rakamlarına göre, Türkiyede kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı yaklaşık 3,6 milyona ulaştı.

Ana Sayfaya Git