Gulf State: “İran, ABD'nin Irak’tan çekilmesini imaj olarak kullanabilir”

PeyamaKurd -  İsrail'e askeri desteğini sürdüren ABD'nin Ortadoğu'daki askeri varlığı giderek daha fazla gündeme geliyor. Peki ABD'nin Irak'taki askeri varlığı sona erecek mi? ABD merkezli önemli yayın organlarından Gulf State Analytics'de, ABD'...

Haberler 13.09.2024 - 15:41 Son Güncelleme : 19.09.2024 - 19:36

PeyamaKurd - İsraile askeri desteğini sürdüren ABDnin Ortadoğudaki askeri varlığı giderek daha fazla gündeme geliyor. Peki ABDnin Iraktaki askeri varlığı sona erecek mi?

ABD merkezli önemli yayın organlarından Gulf State Analyticsde, ABDnin Iraktaki askeri varlığının geri çekilmesi ve bu kararın ABDnin İranı caydırma çabalarına etkisinin değerlendirildiği bir analiz yayınlandı.

İsrailin, Gazzeye karşı düzenlediği saldırıların ardından Irak dahil bölgedeki ABD varlıklarına karşı saldırıların arttığına dikkat çekilen analizde, ABDnin askeri varlığının çekilmesinin İran açısından bir zafer olarak lanse edilebileceğine dikkat çekildi.

Analizde ayrıca; İran ile ilgili bir gerilim olmaması durumunda, ABD ve Iraklı müzakerecilerin ABD askerlerinin Iraktan çekilmesini öngören bir plan üzerinde anlaşmaya vardığı bilgisine yer verildi.

***

İranı doğrudan vurmayı göze alanlar da oldu

ABDnin bölgede ne yapmayı hedeflediğine dair çok fazla haber yapıldı. Son birkaç ay içerisinde, Iraktan; Suriyeye ve şimdi de Ürdüne kadar uzanan bölgede ABD mevzilerine 150den fazla saldırı düzenlendi.

Capitol Hilldeki bazı şahinler ise yaşanan sürecin ardından, İranın doğrudan vurulmasını önerecek kadar ileri gittiler.

ABDli Senatör Lindsey Graham, ABDnin İranın vekillerine yönelik önceki misillemelerinin yetersiz olduğunu ve İranın saldırganlığını caydırmayacağını belirtti. Graham, İran içinde önemli hedeflerin vurulması gerektiğini savundu.

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn de sosyal medya hesabından Hedef Tahran olmalı başlıklı bir paylaşım yaptı.

Bidenın da İran destekli gruplara karşı gerekirse askeri karşılık verme konusunda ciddi olduğuna şüphe yok. ABDdeki çoğu uzmana göre, ciddi olmaktan başka bir seçeneği de yok.

**

Iraktan çekilme çağrısı

Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ülkeden hızlı ve düzenli bir şekilde müzakere edilmiş çıkış çağrısında bulundu. Sudaniye göre, yaklaşık 2,500 ABD askerinin varlığı büyük sorun yaratıyor.

Sudani, Amerikanın İsraile verdiği destek nedeniyle bu askerlerin Irakta kalmaya devam etmesinin istikrarı bozacağından korkuyor.

ABD ve Iraklı müzakereciler geçtiğimiz günlerde, ABD askerlerinin Iraktan çekilmesini öngören bir plan üzerinde anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Anlaşmaya göre ABD askerleri, Eylül 2025te Iraktan çekilecek ve ülkede kalan son ABD birlikleri de 2026 sonunda ülkeden ayrılacak.

**

İran bu durumu imaj olarak kullanabilir

Bu durumda İran liderleri Amerikanın çekilmesini kendi yandaşlarının gözünde daha güçlü bir imaj elde etmek için kullanabilir. Zira İranın, uzun vadeli hedefi her halükrda ABDyi bölgeden çıkarmaktır.

Oklahoma Üniversitesinden Orta Doğu uzmanı ve Profesör Joshua Landis ABDnin Iraktan çekilmesi halinde Tahranın nasıl bir tepki verebileceğini yorumladı.

Profesör Landis, İran, ABDnin Iraktan çekilmesini büyük bir zafer olarak ilan edecektir. Gazze savaşının başlamasından bu yana İran tüm çabasını ABDyi Iraktan çıkarmaya odakladı görüşünde.

İran ile bir gerilim yaşanmaması durumunda, ABD askerlerinin büyük bir bölümünün Eylül 2025te Iraktan çekilmesi, 2026 sonuna kadar ise ABD askeri varlığının ülkeden tamamen çıkması ile ilgili plan uygulanacak gibi görünüyor.

Ana Sayfaya Git