Kerkük'ü düşmanlara teslim eden 16 Ekim ihanetinin üzerinden 7 sene geçti!

PeyamaKurd – Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 51'inin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) bazı üyeleri tarafından, hiçbir başarı sağlanamadan, İran destekli Haşdi Şabi ve bölgedeki milislere teslim edildiği 16 Ekim 2017 olaylarının üzerin...

Haberler 16.10.2024 - 14:19 Son Güncelleme : 18.10.2024 - 11:54

PeyamaKurd Kürdistan Bölgesinin yüzde 51inin Kürdistan Yurtseverler Birliğinin (YNK) bazı üyeleri tarafından, hiçbir başarı sağlanamadan, İran destekli Haşdi Şabi ve bölgedeki milislere teslim edildiği 16 Ekim 2017 olaylarının üzerinden tam 7 sene geçti.

Bafil Talabani ve YNKsinin, Güney Kürdistan topraklarının yarısından fazlasını Haşdi Şabi milisleri, Hizbullah, İran Devrim Muhafızları ve Irak Ordusuna teslim edişinin üzerinden tam 7 sene geçti.

16 Ekim ihaneti Kürdistan tarihine kara bir leke olarak geçti

16 Ekim ihaneti, şimdiki YNK lideri Bafil Talabaninin önderliğini yaptığı kara bir leke olarak Kürdistan tarihine geçti. Kerkükü düşmanlarına teslim eden ve bunu belgeleri ile açıklayan Bafil Talabani, bugünlerde KDPye karşı kirli seçim propagandası yürüterek düşmanca sözler kullanıyor ve yaptığı ihanete rağmen abesle iştigal tavırlar sergiliyor.

Tuzhurmatu Halk Örgütü de bir rapor paylaştı. Söz konusu raporuna göre 16 Ekim ihanetinde boşaltılan 88 ev patlatıldı, 300 ev ateşe verildi ve 2 bin 500 ev ise yağmalandı.

***

Parti liderleri arasında fikir ayrılıkları yaşandı. İhaneti yapanlar bir şeyler başardığını öne sürdü, vatanseverlik ruhuna değer verenler; ise bu sahtekarlığı kabul etmedi ve açıklamalarda bulundu.

Kerkükün ihanete uğrayan, merhum valisi Necmeddin Kerim, 16 Ekim ihaneti hakkında şöyle diyordu: 16 Ekim, Kerkük halkını işgalcilerin eline bırakan bir ihanettir. 16 Ekimde ihanet edenler yüzlerindeki kara lekeyi silemezler. Kerkük halkı onlara bir daha güvenemez. Onları şerefsiz ve hain olarak nitelendiriyorlar.

***

Kürdistan Demokrat Partisinin (KDP) ildeki seçimlerine katılmasına dair Merhum Vali Kerim, Ben KDPyi savunmayacağım çünkü KDPnin benim savunmama ihtiyacı yok ve kendini savunabilir. KDPnin bu tutumu göstermesinin nedeni şu anda Kürtlerin, Kerkükte hiçbir yetkisinin kalmadığından emin olmasıdır demişti.

YNK cephesinden açıklamalar yapılmıştı

İhanetin üzerinden bir sene geçmesinin ardından Mele Bextiyar açıklamasında, Bizim kültürümüz değerlendirme ve eleştirme kültürü değil, birbirimizi kırma ve suçlama kültürüdür. Bu hatalara ve 16 Ekim gibi trajedilere devam etmemeliyiz diye konuşmuştu.

Eski KYB liderlik konseyi üyesi Arez Abdullah ise, daha önceki iktidarların saldırı ve baskılarından başka bir şey olmayan 16 Ekim ihaneti nedeniyle Kürdistanın yarısının kaybedildiğini vurgulamıştı.

Mele Bextiyar döneminin 70. Tugay Peşmergeleri Komutanı ve KYBnin üst düzey isimlerinden Cafer Şeyh Mustafa da KYB içerisinde Irak Hükümeti ve Haşdi Şabi ile ilişkide olan bir grubun olduğunu ve bu grubun Kerkükü teslim ettiği gibi Süleymaniye, Erbil ve Duhoku da teslim etmek istediğini söylemişti.

Mustafa, söz konusu KYBli ekibin Haşdi Şabi ve Irak ordusunu Süleymaniyeye kadar getirmek istediğini söylemişti.

Ana Sayfaya Git