"Kürdistan halkı, Melle Mistefa Barzani liderliğinde Eylül Devrimi ile birçok kazanım elde etti"

Eylül Devrimi'nden önce Kürtler milli haklardan yoksundu. Ve ne Kürtçe eğitim ne de başka haklara sahipti... PeyamaKurd - Bugün, Kürtlerin ölümsüz lideri Mela Mistefa Barzani öncülüğünde Güney Kürdis...

Haberler 11.09.2024 - 13:24 Son Güncelleme : 19.09.2024 - 19:37

Eylül Devriminden önce Kürtler milli haklardan yoksundu. Ve ne Kürtçe eğitim ne de başka haklara sahipti...


PeyamaKurd - Bugün, Kürtlerin ölümsüz lideri Mela Mistefa Barzani öncülüğünde Güney Kürdistanda 11 Eylül 1961de başlayan Eylül Devriminin 63. yıl dönümü.

Bu devrim Kürtlerin, Birinci Dünya Savaşı sonrası yok edilmesi doğrultusunda yapılan yerel ve uluslararası planlara karşı büyük bir karşı koyuş ve diriliş devrimidir. Eylül Devrimi sadece Baas rejimine karşı değil, Kürtlerin içindeki ihanete karşı da verilmiş bir mücadeledir.

Dönemin Irak Başbakanı Abdülkerim Kasımın, Kürdistan Demokrat Partisini (KDP) yasal olarak kapatması üzerine Kürtler siyasi ve askeri bir mücadele başlatmak zorunda kaldı.

***

Kürdistanın efsanevi lideri Mele Mistafa Barzani, 11 Mart 1961de Irak rejimine karşı Kürdistan halkının haklarını elde etmek için Eylül Devrimini başlattı.

İki kutuplu dünya koşullarında Eylül Devrimi çalışmaları çok zorlu koşullarda yapıldı ancak Kürtlerin ölümsüz lideri Mele Mustafa Barzani önderliğindeki devrim günden güne güç kazanmaya başladı.

***

11 Mart Deklerasyonu, Eylül Devrimi sonrası 2 sene süren görüşmelerden sonra Irak hükümeti ile Eylül Devrimi liderliği arasında imzalandı.

Böylece devrimin ilk zaferi 11 Mart Deklerasyonu oldu. Baas rejimi, söz konusu anlaşma ile Kürtlerin bazı haklarını tanımak zorunda kaldı. Deklarasyon, 1991de Bağdatla gerçekleşen müzakerelerin de temeli oldu.

Devrimden önce Kürtler milli haklardan yoksun ne Kürtçe eğitim ne de başka haklara sahipti.

Ama Irak yönetimi, Kürdistan Demokrat Partisini (KDP) legal parti olarak kabul etti. Anayasa değişiklik yaptı. çoğulcu devlet sistemini benimsendi.

Irakın; Arap ve Kürt milletinden oluştuğu, Arap ve Kürt dilinin de devletin iki resmi dili olduğu kabul edildi.

***

Yabancı devletlerin desteği ve 6 Mart 1975te imzalanan Cezayir Anlaşması, Eylül Devriminin büyüklüğünü kanıtlar nitelikte. Bu anlaşmayla Irakın egemenleri Kürtlerin direnişiyle tek başına mücadele edemeyeceğini anladı.

Bugün de Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Mele Mistefanin belirlediği yol ve amaçları doğrultusunda bu mücadeleyi sürdürüyor.

Başkan Barzani, Eylül Devriminin kazanımlarını, Kürdistan Bölgesinin statüsünü, demokrasi ve birlikte barışçıl yaşamı koruma mücadelesini bağımsızlığa doğru evrileceği güne kadar koruma kararlılığını gösteriyor.

Ana Sayfaya Git