Rojava, Türkiye ve Suriye arasındaki olası uzlaşıdan endişeli

PeyamaKurd - Rojava’daki siyasi partiler, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusundaki tutumlarını açıklarken, bu durumun Suriye gerçeğini değiştirmeyeceğini söylediler. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve onun siyasi kanadı Suriye...

Haberler 09.07.2024 - 11:35 Son Güncelleme : 18.10.2024 - 09:26

PeyamaKurd - Rojavadaki siyasi partiler, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusundaki tutumlarını açıklarken, bu durumun Suriye gerçeğini değiştirmeyeceğini söylediler.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve onun siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi (SDK) çatısı altında faaliyet gösteren 33 parti ve siyasi yapı tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye ile Suriye arasındaki herhangi bir yakınlaşmanın, Türkiyenin Suriyenin kuzeyindeki işgalini meşrulaştıracağı ve Suriyenin iç işlerine dışarıdan müdahaleye kapıyı aralayacağı uyarısında bulunuldu.

Erdoğandan Suriye ile yeni dönem sinyali

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin eylül ayında Türkiyeye yapması beklenen olası ziyaretin Türkiye-Suriye yakınlaşmasında yeni bir dönemin önünü açabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri (BM) Suriye halkının taleplerini desteklemeye ve Suriye krizinin çözümü için BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararını uygulamaya çağıran Özerk Yönetim partilerinin ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye ve Suriye arasında yapılacak herhangi bir uzlaşı, Suriyedeki durumu iyileştirecek yeni bir şey sunmayacak, aksine Türkiyenin işgalini meşrulaştıracak, krizi daha da derinleştirecek ve halkı ve ülkeyi bu uzlaşma politikasına kurban edecek.

Şam, Türkiyenin oyunlarına gelmemeli

Özerk Yönetimin Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Hasan Koçer, Türkiyenin Suriyedeki tüm tarafları kendi amaçları doğrultusunda kullanmak istediğini söyledi.

Koçer, Türkiye, amaçlarına ulaşmak için Suriyedeki tüm tarafları kullanmak istiyor, bu nedenle Şam hükümeti bu oyunlara gelmemeli dedi.

Suriye hükümetine Türkiye ile herhangi bir ittifaka girmesi halinde Suriyeyi kaybedeceği uyarısında bulunan Koçer, Suriye hükümetinin diyalog ya da herhangi bir anlaşma için kendilerinin de hazır olduğunun bilinmesini istediğini vurguladı.

Suriyedeki Kürtler, yakınlaşmadan endişeli

Suriyedeki Kürtler ve Özerk Yönetimdeki yetkililer, Türkiye ile Suriye rejimi arasında yıllar süren düşmanlık ve yabancılaşmanın ardından başlayan yakınlaşma çabalarının, Özerk Yönetimin varlığını tehdit edeceğinden endişe ediyor.

Ankaranın Şam ile yapılacak herhangi bir uzlaşıdan yararlanarak Suriyenin kuzeydoğusunda, yönetimin kontrolündeki bölgelere karşı yeni bir askeri operasyon başlatmak istediğini öne süren Koçer, Türkiye bu anlaşmadan yararlanarak bölgelerimize saldırmak istiyor. Şamdan istediğimiz Suriyenin büyük bir bölünmeye doğru gittiğini görmesi. Türkiye Şamı Suriyenin toprak bütünlüğünden yana olduğu konusunda kandırmak istiyor ama tam tersini yapıyor. Suriyenin bazı bölgelerinin Türkiyeye teslim edilmesinden endişe ediyoruz şeklinde konuştu.

Özerk Yönetimdeki partiler ve taraflar iç diyalogdan yana

Elleri Suriye halkının kanına bulaşmamış olan tüm Suriyeli siyasi güçlerin ve partilerin katılımıyla kapsamlı bir ulusal konferans düzenlenmesi gerektiğine işaret edilen ortak açıklamada, Özerk Yönetimdeki partiler ve taraflar, Suriye krizinin diyalog yoluyla çözülmesi için temel yapı taşı olması ve Suriye krizinin barışçıl yollarla çözülmesi için Suriye-Suriye diyalogu yoluna gitmesi amacıyla rejim üzerinde baskı oluşturması için konferansı kendi kontrol alanlarında düzenlemeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Açıklamaya göre taraflar, Suriyenin kuzeydoğusundaki tüm siyasi güçleri, çözüm bekleyen meselelerin çözüme kavuşturulması için iç diyaloğa açık olmaya çağırdılar.

Koçer, yönetimin Şam hükümeti de dahil olmak üzere tüm taraflarla her türlü diyaloğa hazır olduğunu teyit ederek şunları söyledi:

Suriye krizinin çözümü için Şam hükümeti de dahil olmak üzere, tüm taraflarla diyaloğa hazırız. Şam, diyalog yoluyla herhangi bir siyasi anlaşmaya ulaşmak isterse biz buna hazırız.

Herhangi bir taraf için tehdit değiliz

Özerk Yönetimin herhangi bir taraf için tehdit oluşturmadığını ve herhangi bir tarafla düşmanlık içinde olmadığını belirten Koçer, Biz Suriyeyi inşa etmeye ve ülkenin toprak bütünlüğünü korumaya çalışıyoruz. Suriye ordusuyla birlikte işgal altındaki Suriye topraklarını kurtarmaya hazır olduğumuzu her zaman söyledik dedi.

Yönetimin siyasi kanadı SDK ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG), 2 Temmuzda yayınladıkları ortak bir açıklamada, diyalog yoluyla devam eden savaşı sona erdirecek bir yol haritasının çizilmesini sağlayacak kapsamlı bir ulusal konferans düzenlemek üzere Suriyeli tüm taraflarla bir araya gelmeye, diyalog kurmaya ve siyasi çözümleri benimseyen herhangi bir ulusal proje için Suriye halkının vizyonunu uluslararası arenaya taşımaya hazır olduklarını bildirdiler.

Koçer ayrıca, Türkiyenin politikası, hedeflerine ulaşmak için Suriye rejimiyle anlaşmayı alışkanlık haline getirdi. Şam ile işgalci Türkiye devleti arasında yapılacak herhangi bir anlaşma büyük bir halk direnişiyle karşılaşacaktır. Şam, bölge halklarının boş durmayacağını ve Türkiye ile bize karşı düşmanlık temelinde kurulacak herhangi bir ittifaka direneceğini bilmeli diye ekledi.

Ana Sayfaya Git