Time Dergisi: Orta Doğu’da barış, Kürtlerin taleplerine cevap vermeden mümkün değil!

PeyamaKurd - ABD’nin dünyaca ünlü Time dergisinde yayımlanan bir makalede, Kürtlerin kültürel, dilsel ve siyasi taleplerine yanıt verilmeden Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanamayacağı vurgulandı. Yazıda, Kürtlerin yaklaşık bir asırdır sü...

Haberler 11.02.2025 - 11:19 Son Güncelleme : 23.02.2025 - 09:58

PeyamaKurd - ABDnin dünyaca ünlü Time dergisinde yayımlanan bir makalede, Kürtlerin kültürel, dilsel ve siyasi taleplerine yanıt verilmeden Ortadoğuda kalıcı barış ve istikrarın sağlanamayacağı vurgulandı. Yazıda, Kürtlerin yaklaşık bir asırdır süren özerklik ve bağımsızlık mücadelesine değinildi.

Dünyaca ünlü Amerikan Time dergisi, Tarih, Kürtlerin taleplerinin karşılanmasının Ortadoğuda barış için temel olduğunu gösteriyor başlığı ile bir makale yayımladı.

Dünyada kendi devletine sahip olmayan en büyük etnik grup

Sefa Secen ve Serhun Al tarafından kaleme alınan makalede, 30 milyonu aşkın nüfusuyla Kürtlerin, dünyada kendi devletine sahip olmayan en büyük etnik grup oldukları, Irak, İran, Suriye ve Türkiyeye dağıldıkları hatırlatılıyor.

Kürtlerin bir asırdan fazla bir süredir özgürlük için mücadele ettiğine yer verilen yazıda bu dört ülkenin de farklı şekillerde Kürtlere özerklik veya bağımsızlık hakkı vermeyi reddettiği kaydedildi.

Türkiye, İran, Irak ve Suriyenin Kürtlere karşı uyguladığı baskı politikalarının bölgede sürekli çatışmalara yol açtığına vurgu yapılan makalede, Bu tarihten çıkarılacak açık bir ders var: Kürtlerin kültürel, dilsel ve siyasi talepleri karşılanmadan Ortadoğuda barış ve istikrarın sağlanması imkansızdır tespitine yer veriliyor.

Tarihsel süreçte Kürt mücadelesi

Yazıda, özellikle I. Dünya Savaşı sonrası Sykes-Picot Anlaşması ile Kürtlerin dört farklı ülkeye bölündüğü ve o tarihten bu yana bağımsızlık veya özerklik taleplerinin çeşitli yollarla bastırıldığı belirtildi.

Makale, Türkiyede 1920lerden itibaren Kürt isyanlarının bastırılması, İranda 1946daki Mahabad Kürdistan Cumhuriyetinin kısa ömürlü bağımsızlık girişimi, Suriyede 1962de binlerce Kürdün vatandaşlıktan çıkarılması ve Irakta Saddam Hüseyinin Kürtlere yönelik soykırım politikaları gibi birçok önemli olaya dikkat çekiyor.

PKKnin 1980lerde bağımsız bir Kürdistan kurmak amacıyla silahlı mücadeleye başladığı ve Türk devleti ile yaşanan çatışmalar on binlerce insanın öldüğü ancak örgütün herhangi bir hak kazanmayı başaramadığı, yine aynı süreçte İranda Kürdistan Demokrat Partisi (KDPİ) lideri Abdulrahman Kasimlonun da, İranda demokrasi, Kürdistanda özerklik sloganıyla barışçıl müzakereler çağrısında bulunduğu ancak 1989da Kasımlonun İran ajanları tarafından katledildiği belirtiliyor.

Kürdistan Bölgesinin özerkliği

Özellikle 1991 Körfez Savaşı sonrası Irakta Kürtlerin fiili özerklik kazanmasının Kürtler açısından bir dönüm noktası olduğu belirtilen yazıda, 2005te Irak anayasasında Kürdistan Bölgesinin federal statüsünün tanınmasıyla önemli bir kazanım elde edildiği ifade ediliyor.

Suriyede Kürtlerin de facto özerkliği

Yazıda, Suriyedeki iç savaşın ardından Kürtlerin Rojava bölgelerinde özerklik ilan etmesi ve YPGnin IŞİDe karşı mücadelesiyle uluslararası destek kazandığına da vurgu yapılıyor.

Ancak Türkiyenin, YPGyi PKKnin bir uzantısı olarak görmesi nedeniyle bölgedeki Kürt kazanımlarına karşı çıktığı ve askeri müdahalelerde bulunduğu hatırlatılıyor.

Sonuç: Kürt sorunu çözülmeden barış mümkün değil

Makalede, Kürtlerin özerklik ve bağımsızlık taleplerinin bölgede uzun vadeli çatışmalara neden olduğu, ancak baskı politikalarının da bu mücadeleyi durduramadığı belirtiliyor.

Ortadoğuda kalıcı barış için Kürt taleplerinin dikkate alınması şarttır tespitine yer verilen yazıda, Tarih gösteriyor ki, Kürtlerin özgürlük mücadelesi baskılarla durdurulamaz. Ancak, birleşik bir Kürt devleti kurma çabası, bölgedeki devletlerle yeni çatışmalara yol açabilir. En iyi çözüm, tüm büyük etnik ve dini grupların eşit siyasi ve kültürel haklara sahip olduğu çoğulcu bir sistemdir diye belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git