DEM Parti: "Halep'te savaş ile Türkiye'de barış bir arada yürümez"

PeyamaKurd - DEM Parti Milletvekili Dîlan Ayan, parti olarak Kürt meselesinin çözümü için hazır olduklarını, ancak Halep'teki Kürt mahalleleri ile Rojava bölgelerine yönelik son saldırıların hükümetin samimiyetine gölge dü...

Haberler 14.01.2026 - 15:03 Son Güncelleme : 14.01.2026 - 19:22

PeyamaKurd - DEM Parti Milletvekili Dlan Ayan, parti olarak Kürt meselesinin çözümü için hazır olduklarını, ancak Halepteki Kürt mahalleleri ile Rojava bölgelerine yönelik son saldırıların hükümetin samimiyetine gölge düşürdüğünü belirtirken, barış ve savaş bir arada yürüyemez vurgusu yaptı.

DEM Parti Milletvekili Dlan Ayan, barış süreci rapor yazım ekibinin çalışmaları hakkında bilgi verirken, DEM Parti olarak kapsamlı raporlarını komisyona sunduklarını ve temel taleplerini sıraladıklarını belirtti.

Dlan Ayan, çözümün temelinin Kürt kimliğinin resmen tanınması ve anadilde eğitim hakkının güvence altına alınmasında yattığını belirtti. Bu çerçevede DEM Parti, hazırladığı raporda; kayyum atama politikasına derhal son verilmesini, Kürt halkının siyasi iradesine ve yerel seçim sonuçlarına saygı duyulmasını talep ediyor.

Söz konusu talep, ülkenin demokratikleşmesi ile halk ve devlet arasındaki güvenin yeniden tesisi için temel bir adım olarak görülüyor.

Diğer yandan raporda köklü hukuki reformların gerekliliğine vurgu yapılarak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması temel maddeler arasında sıralandı.

Ayan ayrıca, gerçekçi bir sürecin başarısı için Abdullah Öcalanın çözümün temel aktörü olarak kabul edilmesi ve kalıcı, onurlu bir barışın inşasında tarihi rolünü oynayabilmesi için kendisine uygun iletişim olanaklarının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Türkiyenin Suriye Kürtlerine yönelik politikasını sert bir dille eleştiren DEM Parti Milletvekili; Şeyh Maksud, Eşrefiye ve son olarak Deyr Hafirdeki saldırılara dikkat çekerek şunları ifade etti:

Türkiye içeride barıştan söz edip, Rojava ve Halepte Kürtlere yönelik saldırıları destekleyemez. Bu yaklaşım, halkın sürece olan inancını kırıyor. Dört parçadaki Kürtlerin hakları birbirine bağlıdır. Rojavada Kürt kanı döküldüğü sürece, Türkiyede kalıcı bir barış zordur.

Dlan Ayan konuşmasının sonunda, Türkiyedeki iktidara yüzeysel açıklamalar yerine pratik ve ciddi adımlar atması çağrısında bulundu.
Kürt halkının her yerde onurlu bir barış beklediğini belirten Ayan, bu barışın ancak tüm Kürtlerin haklarının tanınması ve siyasi iradelerine saygı gösterilmesiyle mümkün olacağını dile getirdi.

Ana Sayfaya Git