PeyamaKurd - İranın birçok eyaletinde kötüleşen ekonomik koşullar nedeniyle başlayan protestolar ikinci haftasına girerken, Oslo merkezli Hengaw İnsan Hakları Örgütü en az 18 kişinin hayatını kaybettiğini ve 170den fazla kişinin tutuklandığını aktarıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) ise Tahran yönetimine barışçıl toplanma hakkına saygı gösterme çağrısında bulundu.
Hengaw İnsan Hakları Örgütü tarafından yapılan açıklamada, son protestolarda hayatını kaybeden 18 kişinin kimliklerinin doğrulandığı, 6 vakanın ise inceleme aşamasında olduğu bildirildi. Hak örgütü, kimliği tespit edilen kurbanlardan en az 9unun Lor, 7sinin ise Kürt olduğunu belirtti.
BMden itidal çağrısı
BM İran İnsan Hakları Özel Raportörü Mai Sato, İranlı yetkilileri ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarına saygı duymaya ve protestoculara karşı aşırı güç kullanmaktan kaçınmaya çağırdı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de her bireyin şikayetlerini barışçıl yollarla dile getirme hakkına sahip olduğunu dikkat çekti.
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney cumartesi günü yaptığı açıklamada, halkın ekonomik taleplerinin tamamen haklı olduğunu söylese de kaos çıkaranların durdurulması gerektiğini söyedi. İranlı yetkililer, dış güçleri protestoları kışkırtarak ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçluyor.
Uluslararası arenada ise en sert çıkış ABD Başkanı Donald Trumptan geldi. Trump, cuma günü yaptığı açıklamada, İran makamlarının ölümcül güç kullanması durumunda ABDnin protestocuların yardımına koşacağını belirterek, Silahlar dolu ve gitmeye hazırız ifadelerini kullandı.