PeyamaKurd - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABDden Ukraynada savaşı sonlandıracak 28 maddelik planı aldıklarını ve istişare etmeye hazır olduklarını belirterek, Bu planın, nihai barışçıl çözüme temel olabileceğini düşünüyorum diye aktardı.
Kremlin Sarayından yapılan açıklamaya göre, Putin, başkent Moskovada Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı düzenledi.
Toplantıda konuşan Putin, ABD Başkanı Donald Trumpın, Rusya-Ukrayna Savaşını sonlandırmak için hazırladığı 28 maddelik planına değindi.
Bu planın, Trump ile Alaskada yaptıkları zirve öncesi ele alındığına dikkati çeken Putin, ABD tarafının istişareler esnasında Rusyadan bazı tavizler vermesini ve esneklik göstermesini talep ettiğini belirtti.
Putin, Alaskadaki müzakerelerde, bazı basit olmayan konulara ve zorluklara rağmen yapılan teklifleri kabul ettiğimizi ve esneklik göstermeye hazır olduğumuzu teyit ettik dedi.
çin, Hindistan, Kuzey Kore, Güney Afrika, Brezilya ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üye ülkeleri dahil Küresel Güneydeki ortaklarımıza konu hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Putin, herkesin olası anlaşmaları desteklediği bilgisini paylaştı.
Putin, Ancak Alaskadaki müzakerelerin ardından ABD tarafında bir duraklama yaşandığını görüyoruz. Bu duraklamanın, Ukraynanın Başkan Trump tarafından önerilen barış planını reddetmesinden kaynaklandığını biliyoruz. dedi. Bu nedenle de planın 28 maddelik olarak modernize edildiği öngörüsünde bulunan Putin, şöyle devam etti:
Bu planın metni elimizde. Bunu ABD yönetimiyle mevcut etkileşim kanallarımız aracılığıyla aldık. Bu planın nihai barışçıl çözüme temel olabileceğini düşünüyorum. Ancak bu metin, bizimle ayrıntılı şekilde ele alınmadı. Bunun nedeni de ABD yönetiminin, Ukrayna tarafını ikna edememesinden kaynaklanıyor. Ukrayna, buna karşı. Görünen o ki; Ukrayna ve Avrupalı müttefikleri, hala Rusyaya savaş alanında stratejik yenilgiye uğratma hayali kuruyorlar.