"AP, Kürt meselesinin çözümünde Bahçeli ve Öcalan'ın rolünden memnun"

PeyamaKurd - Avrupa Parlamentosu Kürt sorununun çözümünde MHP ve PKK liderlerinin oynadığı rolü “tarihi fırsat” olarak değerlendirip, TBMM öncülüğünde çözüm süreci çağrısında bulundu. Avrupa Parlamentos...

Haberler 05.05.2025 - 15:43 Son Güncelleme : 06.05.2025 - 02:31

PeyamaKurd - Avrupa Parlamentosu Kürt sorununun çözümünde MHP ve PKK liderlerinin oynadığı rolü tarihi fırsat olarak değerlendirip, TBMM öncülüğünde çözüm süreci çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt sorununun çözümü perspektifinde MHP lideri Devlet Bahçelinin yapıcı yaklaşımını ve Abdullah Öcalanın PKKye silah bırakma ve kendini feshetme çağrısını memnuniyet verici olarak tanımladı.

DWden Kayhan Karacanın özel haberine göre; APnin bu yılki Türkiye raporunda, Abdullah Öcalanın rolü ve MHP liderinin yapıcı yaklaşımının önemli bir fırsat yarattığı belirtilerek, TBMM öncülüğünde Kürt sorununun çözümüne yönelik kapsayıcı bir süreç başlatılması çağrısında bulunuldu.

Uzun zamandır beklenen bir adım

Raporun bu bölümünde şu ifadelere yer verildi:

Abdullah Öcalanın, PKKye silah bırakarak ve kendini feshederek bir barış sürecine dahil olmaya yönelik son çağrısı tarihi ve uzun zamandır beklenen bir adım olarak memnuniyet vericidir. Bu gelişme, 40 binden fazla can kaybına yol açan 40 yıllık şiddet dönemini sona erdirebilecek potansiyele sahiptir.

Bu gelişmeleri kolaylaştırmak amacıyla MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından başlatılan ve başka siyasi liderler tarafından da desteklenen yapıcı yaklaşım, DEM Partiden bir heyetin İmralı cezaevini ziyaret etmesine izin verilmesi ve bu partinin diğer siyasi partilerle yürüttüğü geniş kapsamlı istişareler takdire şayandır.

Bu önemli bir fırsattır ve arkasından, TBMMnin öncü rolüyle, siyasi, sosyal, demokratik ve güvenlik boyutları dikkate alınarak Kürt sorununun barışçıl ve sürdürülebilir çözümüne yönelik kapsayıcı bir süreç başlatılmalıdır ifadelerine yer verildi.

Raporda Kürt meselesiyle ilgili yeni çözüm girişimi olumlu görülmekle birlikte, siyasi partilerin ve muhalefet üyelerinin sürekli hedef alınması ve giderek artan baskılara maruz bırakılması kınanıyor.

Ekrem İmamoğlunun yanı sıra Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanlarının gözaltına alınmaları ve görevden uzaklaştırılmaları olağanüstü kaygı verici olarak yorumlanıyor. Bu durumu meşru bir siyasi rakibin yaklaşan seçimlerde aday olmasını engellemeye yönelik politik motivasyonlu hamleler olarak değerlendiren AP, bu hamleler ile ülkenin tam anlamıyla otoriter bir modele itildiğini savunuyor.

AİHM kararlarına mali yardım koşulu

Raporda Türkiyenin bir Avrupa Konseyi üyesi devlet olarak AİHM kararlarını yerine getirme yükümlülüğü de hatırlatılıyor. Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmıyor olması nedeniyle Türkiyenin Avrupa Konseyi önünde ihlal prosedürleriyle yüzleştiğine işaret ediliyor.

Avrupa Komisyonu ve AB üyesi devletlerden, Türkiyenin AİHM kararlarını uygulaması için tüm diplomatik kanalları kullanmaları ve bu kararlara uyumu, Türkiyeye sağlanacak mali yardımlar için bir ön koşul olarak değerlendirmeleri isteniyor.

Ana Sayfaya Git