‘Ateşin Çocukları Orman yangınlarını üstlendi’ iddialarına dair açıklama

PeyamaKurd - Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İzmir, Manisa ve Hatay'daki orman yangınlarının, PKK'ye bağlı olduğu iddia edilen Ateşin Çocukları adlı grup tarafından üstlenildiği yönündeki paylaşımların deze...

Haberler 04.07.2025 - 15:29 Son Güncelleme : 05.07.2025 - 04:09

PeyamaKurd - Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), İzmir, Manisa ve Hataydaki orman yangınlarının, PKKye bağlı olduğu iddia edilen Ateşin çocukları adlı grup tarafından üstlenildiği yönündeki paylaşımların dezenformasyon örneği olduğunu bildirdi.

DMMnin sosyal medya hesabından iddialara ilişkin yapılan açıklamada, içeriklerin bağlamı çarpıtılmış, eskiye ait ve maksatlı olarak servis edilmiş dezenformasyon örnekleri olduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar ifade edildi:

Bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından, İzmir, Manisa ve Hataydaki orman yangınlarının, PKKya bağlı olduğu iddia edilen bir grup tarafından üstlenildiği yönünde paylaşımlar yapılmaktadır. Bu içerikler, bağlamı çarpıtılmış, eskiye ait ve maksatlı olarak servis edilmiş dezenformasyon örnekleridir.

Orman yangınları üzerinden provokasyon üretmek, halen kontrol altına alınmaya çalışılan afetler sürerken devlet kurumlarını hedef almak ve toplumu paniğe sevk edecek sorumsuz açıklamalarda bulunmak, kamu vicdanında ve hukuk nezdinde asla kabul edilemez bir tutumdur.

Yapılan açık kaynak taramaları neticesinde, bu iddialara dayanak gösterilen görsel ve metnin, 10 Ekim 2020 tarihli ve terör örgütü propagandası yapan Nuçe Ciwan adlı yasa dışı bir siteden alındığı; paylaşılan içeriklerin güncel yangınlarla hiçbir ilgisinin bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır.

Devletimiz, terörle mücadelede sıfır tolerans ilkesiyle hareket etmekte; orman yangınları dhil tüm sabotaj ihtimallerini hassasiyetle soruşturmaktadır. Ancak herhangi bir bulguya dayanmayan iddiaları siyasi malzeme hline getirmek, en az yangınların kendisi kadar tehlikeli bir dezenformasyon pratiğidir.

Vatandaşlarımızı, sosyal medya üzerinden karşılaştıkları içeriklerde kaynağın güvenilirliğini sorgulamaya, paylaşılan görsellerin tarihini ve bağlamını teyit etmeye ve resm kurum açıklamaları dışında yapılan paylaşımları ihtiyatla değerlendirmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Ana Sayfaya Git