PeyamaKurd - ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen brifingde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABDnin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Barrack, İsrailin Suriye politikalarının bölgedeki süreci karmaşıklaştırdığını belirtti. Türkiyenin ise Suriyede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, yaklaşık 10 milyon Suriyelinin ülkelerine geri dönmek istediğini de söyledi.
Barrack, ABD olarak Suriyede istikrarın sağlanmasını istediklerini ve bu doğrultuda hem Suriye yönetimi hem de özellikle Türkiye başta olmak üzere komşu ülkelerle yakın işbirliği içinde olduklarını vurguladı.
ABDli büyükelçi, İsrailin Suriyedeki süreçteki rolüyle ilgili bir soru üzerine, Bu durum işleri karmaşıklaştırıyor ifadelerini kullandı. Barrack, İsrail saldırgan değil ancak yaptıkları süreçlere yardımcı olmuyor. çünkü Suriye konusunda ortak bir anlayışımız yok dedi.
İsrailin İran ile arasındaki tehdit unsurlarını azaltmak istediğini belirten Barrack, İsrail sınırlarına çok duyarlı. Suriye ise İsrail ile savaş istemiyor. İsrail, Golan Tepelerini İran sınırına kadar genişletmek istiyor ve kendileriyle İran arasında güvenilir ortaklardan oluşan temiz bir bölge hedefliyor diye konuştu.