BMGK’nin ‘Gazze’de ateşkes tasarısına’ dair Türkiye’den açıklama 

PeyamaKurd - Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde kabul edilen, Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, Gazze’deki katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.&nbs...

Haberler 11.06.2024 - 10:47 Son Güncelleme : 08.09.2024 - 05:25

PeyamaKurd - Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde kabul edilen, Gazzede ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, Gazzedeki katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) kabul edilen karar tasarısı ile ilgili Türkiye tarafından yapılan yazılı açıklamada kararın önemli bir adım olduğu vurgulanarak,

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde 10 Haziran günü kabul edilen, Gazzede ateşkes sağlanmasına yönelik 2735 sayılı kararı, Gazzedeki katliamın sona ermesi bakımından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz denildi.

Hamasın ateşkes planına yapıcı ve olumlu yaklaşımının memnuniyetle karşılandığının altı çizilen açıklamada şu sözler yer aldı:

İsrailin, kalıcı ateşkese riayet edeceğini taahhüt etmesi ve söz konusu kararın tüm unsurlarını eksiksiz şekilde uygulaması şarttır. Türkiye, savaşın kalıcı şekilde sona ermesini, İsrailin Gazzenin tamamından geri çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesini, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazzeye geri dönüşünü, insani yardımların kesintisiz ve yeterli düzeyde ulaştırılmasını ve Gazzenin yeniden imarını sağlayacak adımlara katkı vermeyi sürdürecektir.

BMGKde ABD Başkanı Joe Bidenın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazzede hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edilmişti. Rusyanın çekimser oy kullandığı oylamada 15 üyeli BMGKde ABDnin sunduğu karar tasarısı 14 evet oyu almıştı.

Ana Sayfaya Git