PeyamaKurd - çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Orta Asyanın 5 ülkesinde kalkınma projelerini desteklemek amacıyla 1,5 milyar yuan (210 milyon dolar) tutarında hibe sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.
çin Devlet Başkanı Şi, Kazakistanın başkenti Astanada düzenlenen 2. çin ve Orta Asya Zirvesinde açıklamalarda bulundu.
Şi, bu yıl Orta Asyanın 5 ülkesinde nüfusun refahını iyileştirmeye ve kalkınmayı teşvik etmeye yönelik projeleri desteklemek amacıyla 1,5 milyar yuanı hibe etmeye hazır olduklarını belirtti.
Bunun yanı sıra Şi, gelecek 2 yıl içinde Orta Asya ülkelerine mesleki eğitim kursları için 3 bin kontenjan ayırmayı planladıklarını söyledi.
Ayrıca çinin Orta Asya ile işbirliği mekanizması kapsamında üç işbirliği merkezi ile bir ticareti kolaylaştırma platformu kurma kararı aldıklarını kaydeden Şi, bunların çin-Orta Asya eğitim değişim işbirliği merkezi, çin-Orta Asya yoksulluğu azaltma işbirliği merkezi, çin-Orta Asya çölleşme kontrolü işbirliği merkezi ve çin-Orta Asya ticaretin kolaylaştırılması işbirliği platformundan oluştuğunu aktardı.