PeyamaKurd - Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayhan Oğan, terörle mücadelenin yeni aşamasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, İmralıya gidilmesin demek, terörsüz Türkiye süreci başarısız olsun demektir. Bu tarihi girişimin başarıya ulaşması için herkes elini taşın altına koymalı ifadelerini kullandı.
Oğan, Erdoğanın 1 Ekimde Meclis açılışındaki iç cephe vurgusu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin ezber bozan nitelikteki çıkışlarının yeni bir dönemi başlattığını belirterek, Abdullah Öcalanın yayımladığı deklarasyonla terörsüz Türkiyeye geçiş sürecinin fiilen başladığını söyledi.
PKK silahlı mücadeleyi terk etti
Oğan, Öcalanın çağrısının ardından PKKnin kongresini toplayarak kendisini feshettiğini, silahlı mücadeleyi bıraktığını ve silahların imhası sürecinin başladığını öne sürdü:
Örgüt ve kurucu lideri, statü ve ayrılık talebinde bulunmadıklarını; Türkiye Cumhuriyeti Devletine entegrasyon için hazır olduklarını ilan ettiler.
Sürecin ilk aşaması Öcalan ile yürütülür
Geçiş sürecinin ilk aşamasının, örgüt ve destek yapılarının tasfiyesi, silahların imhası ve örgüt mensuplarının topluma entegrasyonu için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması olduğunu belirten Oğan, bu aşamada tek muhatabın Öcalan olduğunu vurguladı:
Bu, Öcalanı meşrulaştırmak veya Kürtlerin temsilcisi olarak kabul etmek anlamına gelmez. Meclis komisyonu ilgili tüm kesimlerin görüşünü almışken, örgütü fesheden ve silahları bıraktıran kişinin görüşlerinin alınması son derece doğal ve doğru bir adımdır.
İtirazlar sürecin çökmesini istemek anlamına gelir
Oğan, sürece karşı çıkanların siyasi hesap yaptığını savunarak şöyle konuştu:
İmralıya gidilmesin demek, terörsüz Türkiyeye geçiş sürecinin başarısız olmasını istemektir. Bu, süreci yürüten devlet kurumlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğanın ve Sayın Bahçelinin başarısız olmasını istemektir. Böyle bir pozisyon Türkiye karşıtı bir tutumdur.
İmralıya olası ziyaretler konusunda talimat beklenmesinin doğru olmadığını ifade eden Oğan, sürecin tarihi önem taşıdığını söyleyerek çağrısını şu sözlerle tamamladı: Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en kritik girişimlerinden biri yürütülüyor. Başarı için herkes elini, hatta gövdesini taşın altına koymalıdır.