İşte o isimler! İsrail’in ölüm listesi sızdı!

PeyamaKurd - ABD’nin İran’daki üç ana nükleer tesisi hedef alan saldırılarının ardından, bölgede savaş şiddetini daha çok artırdı. İsrail medyasında yer alan habere göre Tel Aviv’in, İran Devrim Muhafızları ve ordu içindeki kilit isimleri i&...

Haberler 23.06.2025 - 16:47 Son Güncelleme : 23.06.2025 - 23:10

PeyamaKurd - ABDnin İrandaki üç ana nükleer tesisi hedef alan saldırılarının ardından, bölgede savaş şiddetini daha çok artırdı. İsrail medyasında yer alan habere göre Tel Avivin, İran Devrim Muhafızları ve ordu içindeki kilit isimleri içeren aktif bir ölüm listesi hazırladığı öne sürülüyor.

Liste, İranın askeri komuta zincirinde olası bir liderlik boşluğuna karşı hazırlık yapıldığını ortaya koyarken, aynı zamanda olası suikast senaryolarını da gündeme taşıdı.

Hamaney sığınakta, iletişim kesildi

The New York Timesın deneyimli İran muhabiri Farnaz Fassihi, Ayetullah Ali Hamaneyin şu anda tüm elektronik iletişimi kesilmiş halde bir sığınakta bulunduğunu yazdı. Fassihinin Xte paylaştığı bilgilere göre, Hamaneye ulaşmak oldukça güç ve İranın ABD saldırılarına vereceği kesin yanıt, Hamaney konuşana kadar netleşmeyecek.

ABD ve İsrail arasında Hamaneye yönelik suikastın etkisi konusunda görüş ayrılıkları bulunduğu iddia ediliyor. Ancak Hamaneyin, olası bir liderlik boşluğu yaşanmaması için üç potansiyel halef belirlediği de iddialar arasında.

Listenin başındaki isim: Ali Şemhani

İsrailin nükleer programdan sorumlu resmi kişi olarak tanımladığı Hamaneyin kıdemli danışmanı Ali Şemhani, hedef listesinde ilk sırada yer alıyor.

İsrailin ilk saldırılarında ağır yaralanan Şemhaninin bir bacağının ampute edildiği ve sağlık durumunun kritik bir süreçten sonra stabil hale geldiği bildiriliyor.

Saldırıdan hemen önce Şemhaninin X üzerinden yaptığı çok dilli paylaşım da dikkat çekmişti. Mesajında, Yüz kez yaralansam da İran için feda olurum. Umutla direnen bir milleti yenmeye çalışanlar, sonunda küle döner ifadelerini kullanmıştı.

Geriye kim kaldı?

İranda askeri komuta kademesi büyük ölçüde yeniden yapılandırıldı. Bu isimlerin de İsrailin radarında olduğu iddia ediliyor:

Abdolrahim Musevi: İran Genelkurmay Başkanlığına aday gösterilen eski ordu komutanı. ABD ve İsrail karşıtı söylemleriyle bilinen Musevi, İran halkı hiçbir zaman saldırganlığa boyun eğmedi diyerek yeni dönemin mesajını verdi.

Muhammed Pakpur: Devrim Muhafızları Kara Kuvvetlerinin eski komutanı, yeni dönemde General Hüseyin Selaminin yerine getirildi. 2019da ABD yaptırımlarına uğrayan Pakpur, kuzeybatıdaki ayaklanmaları bastırmasıyla tanınıyor.

Muhammed Kerimi: Doğu İrandaki Beluci gösterilerini sert şekilde bastırmasıyla gündeme gelen Kerimi, Kara Kuvvetleri komutanlığına atandı. Sert yönetim tarzıyla dikkat çekiyor.

Emir Hatemi: Hamaneyin askeri danışmanlığını yürüten ve Basij yapısından yetişen Hatemi, yeni dönemde İran ordusunun komutasına getirildi. Daha önce savunma bakanlığı görevini de yürütmüştü.

Ana Sayfaya Git