PeyamaKurd - DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Saldırıları devam etse bile Türkiye dahil tüm taraflarla diyaloğa açığız dedi. Ayrıca, Türkiyeden yeni bir çözüm sürecini de desteklediklerini de sözlerine ekledi.
Amerikan Associated Presse konuşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi (Kobani), gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
23 Ekimde Ankarada TUSAŞa düzenlenen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Türkiye Rojavaya yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı.
Saldırılar, Kürtleri bölgeden çıkarma stratejisi
Mazlum Abdi, Türkler bu saldırıların Ankaradaki son eyleme bir yanıt olduğunu iddia ediyor. Ancak sebep bu değil, çünkü saldırıların türü ve sürekliliği artık altıncı gününe giriyor ve bunun sadece bir yanıt olmadığını gösteriyor. Ankara olayı sadece bir bahaneydi dedi.
Elektrik, petrol tesisleri ve fırınlara zarar veren saldırıların siviller açısından ciddi sonuçlar doğurduğunu belirten Abdi, Bu saldırılar Türkiyenin Kürtleri bölgeden çıkararak demografik bir değişime zorlama stratejisinin bir parçası ifadelerini kullandı.
Abdi, Saldırıları devam etse bile Türkiye dahil tüm taraflarla diyaloğa açığız diye konuştu. Ayrıca ABD öncülüğündeki IŞİDe karşı uluslararası koalisyon ve diğer arabuluculara diplomatik çözümler için Türkiyeye baskı yapmaya devam etmeleri çağrısında bulundu.
Abdi, Arabuluculuk yoluyla gerçekleşen bu diyalogların devam etmesini ve sonuçlanmasını umuyoruz dedi.
Barış sürecine yönelik çabalara destek veriyoruz
MHP lideri Devlet Bahçelinin Öcalana yönelik çağrısını ve barış sürecine yönelik çabaları destek verdiklerini belirten Abdi, Sorunları çözülürse, Suriyedeki Kürt meselesi üzerinde de olumlu bir etkisi olur yorumunu yaptı.
Abdi, Koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD hücrelerini etkisiz hale getirmek için günlük faaliyetler yürütüyoruz. Koalisyon çekilirse bölge genelinde tehdit seviyesi artacaktır dedi.
Mazlum Abdi, Türkiyenin bombardımanının DSGnin IŞİDe karşı operasyon yürütme kabiliyetini engellediğini ve Suriyedeki hücrelere karşı planlanan iki harektın gecikmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.
DSG ile Beşşar Esad hükümeti arasındaki diyaloğun sürdüğünü belirten Abdi, ancak bu görüşmelerde sınırlı ilerleme sağlandığını söyledi. Ayrıca, Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varmak için çok sayıda girişimde bulunduk, ancak henüz sonuç alamadık. Asıl sorun, Suriye hükümetinin DSGnin bölgedeki idari ve askeri özerkliğini tanıma konusundaki isteksizliği dedi.
Şam ile Ankara arasında yakınlaşma yönünde bazım girişimlerin olduğunu anımsatan Abdi, Türkiyenin Rojavadaki mevcut özyönetimi ortadan kaldıracak bir anlaşma için çaba gösterdiğini söyledi.