PeyamaKurd - Middle East Eye (MEE), Türkiye ve ABDnin Rojava Özerk Yönetimi ve SDGye Şam yönetimiyle anlaşmaya varmaları ve güçlerini entegre etmeleri için 30 gün süre verdiğini iddia etti.
MEEye göre ABD ve Türkiye, Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) Şam hükümetiyle entegrasyon sürecini tamamlamaları için 30 gün süre verdi.
Karar, ABD ve Türk yetkililer arasında Suriyede yapılan bir toplantının ardından alındı. MEEye konuşan bir kaynak, SDGye tüm silahlı birliklerinin Suriye ordusuna entegre edilmeyeceğinin söylendiğini belirtti.
Entegrasyon süreci şimdiye kadar yavaş ilerledi, çünkü SDG ve diğer Kürtler özerklik istiyor ve Suriye ordusu içinde kendi komuta ve askeri üslerine sahip olmakta ısrar ediyorlar.
ABDnin Suriye Büyükelçisi Thomas Barrack, Washingtonun birleşik bir Suriye, birleşik bir ordu ve birleşik bir devlet istediğini belirtti. Barrack ayrıca, iki taraf arasında bir anlaşma olmazsa ABDnin Suriyede sonsuza dek kalamayacağını da belirtti.
Toplantıda Türk yetkililer, Türkiye sınırındaki tüneller ve sivillerin yaşadığı bölgelere inşa edilen silah depoları hakkında da bilgi talep etti.
Görüşmeler devam ediyor
Görüşmeler devam ediyor, ancak İsrailin Şama yönelik hava saldırıları ve Süveydadaki çatışmalar nedeniyle bölgedeki durum görüşmeleri etkileyebilir.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şamdaki Ahmed el-Şara yönetimini desteklediklerini ve Suriyenin bölünmesini kabul etmediklerini açıkladı.