PeyamaKurd - Türkiye Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen Bingölün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl konulu konferansa katıldı.
Bingöl Belediyesi konferans salonunda düzenlenen programa TMMOB İl Sekreteri Canfidan Boldaş, inşaat mühendisleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konferansta konuşan Görür şu ifadeleri dile getirdi:
Yedisu fayının 250 senelik periyodunu doldurduğunu, her an gerçekleşebilecek büyük bir deprem riskinin bulunduğunu ifade ederek, Ben Bingölde ne deprem olacak diyorum ne de Böyle böyle olacak, şundan büyük olacak diyorum. Diyorum ki; Bingöl, fayların kesiştiği fay bölgesidir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Canlı faylar, stres biriktiriyor. Bu stres, örneğin Kuzey Anadolu fayı, Yedisu fayları mesela, 250 senede bir doluyor. Az bir zaman değil. 3 nesli geçiyor. Nesil deprem görmeyince, zannediyor ki deprem olmaz. Biri çıkıp da Deprem olabilir burada deyince, Deli mi bu adam? Dedem deprem görmemiş, dedemin dedesi deprem görmemiş. Ne depremi diyorlar. Deprem zaten her yıl, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot, bu birikim dolmuştur. Yedisu fayının eli kulağında. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için söylemiyorum. 1939da Erzincan depremi oldu. Yaklaşık 40 bin kişi öldü. Erzincandan geçen Kuzey Anadolu fay hattının en doğu ucu, Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay, 1939 da dahil kırılmadı. En son kırılması, 1784tür. En son deprem üretimi, 1784teydi. 1784ten bu zamana 250 sene geçti. Fay, stresini doldurdu. Bunun dışında, sağda solda bir sürü depremler oluyor, o depremler enerjiyi, stresi transfer ediyor.