PeyamaKurd - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlunun 19 Martta evine düzenlenen operasyonla gözaltına alınması ve ardından tutuklanarak Marmara Kapalı Cezaevine gönderilmesi, Türkiyede büyük protestolara yol açtı.
ABDnin saygın gazetelerinden The New York Times, yaşananları Sadece bir siyasi figürün değil, demokrasi ve adalet mücadelesinin ateşi yakıldı ifadeleriyle dünyaya duyurdu.
Özellikle İmamoğlunun üniversite diplomasının iptal edilerek cumhurbaşkanlığı adaylığının önünün kesilmesi, hem yurtiçinde hem de uluslararası kamuoyunda sert tepkilere neden oldu.
ABDnin prestijli gazetelerinden The New York Times (NYT), Türkiyedeki gelişmeleri sütunlarına taşıdı. Ben Hubbard ve Şafak Timur imzasıyla yayımlanan haberde, İmamoğlunun tutuklanmasının sadece bir siyasi figürle ilgili olmadığı, bunun daha geniş çaplı bir özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelesini tetiklediği vurgulandı.
Ateş çoktan yakıldı
NYTye konuşan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ekonomi bölümü öğrencisi İrem Taçyıldız, yaşanan protestoların sadece İmamoğlunun tutuklanmasına değil, ülkede uzun süredir artan baskı ortamına karşı geliştiğini belirterek, Ateş çoktan yakıldı dedi.
Haberde, Türkiyenin dört bir yanındaki üniversitelerde öğrencilerin organize olarak protesto komiteleri kurduğu, sosyal medya üzerinden gaz maskesi kullanımı ve biber gazına karşı alınacak önlemler gibi bilgileri paylaştıkları aktarıldı.
CHPden direniş mesajı
New York Times, Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP), İmamoğlunun tutuklanmasına rağmen seçim kampanyasını sürdüreceğini duyurduğuna da dikkat çekti. Haberde CHP Genel Başkanı Özgür Özelin belediye binasında yatıp kalkarak direnişi bizzat yönettiği belirtilirken, halkın protestolarını desteklemeyen iktidara yakın şirketlere karşı boykot çağrıları yaptığı aktarıldı.
Özelin, Bu meydanı görmeyeni tüketmeyiz sözleriyle yaptığı açıklama, NYTnin haberinde geniş yer buldu. Gazete, Türkiyenin birçok kentinde spontane olarak gelişen protestoların, önümüzdeki dönemde daha da büyüyebileceğine işaret etti.
NY Times, yaşananları Türkiyede demokratik değerler ve hukukun üstünlüğü açısından kritik bir eşik olarak değerlendirdi ve protestoların seyrinin ülkenin siyasi geleceği üzerinde belirleyici olabileceğine dikkat çekti.