“Türkiye'nin Esad'la görüşmesine karşı değiliz”

PeyamaKurd - Tuncer Bakırhan, “Türkiye, Kuzey-Doğu Suriye halklarıyla kalıcı barışı sağlayacak siyaset üretmelidir" dedi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Hafta sonu gerçekleşen Fransa Parlamentosu Seçimle...

Haberler 09.07.2024 - 20:27 Son Güncelleme : 22.10.2024 - 06:12

PeyamaKurd - Tuncer Bakırhan, Türkiye, Kuzey-Doğu Suriye halklarıyla kalıcı barışı sağlayacak siyaset üretmelidir dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin TBMM grup toplantısında konuştu.

Hafta sonu gerçekleşen Fransa Parlamentosu Seçimlerinin ikinci turunda, Yeni Halk Cephesinin elde ettiği başarıya dikkati çeken Bakırhan, Yükselen aşırı sağ dalgaya ve faşizme karşı sol alternatifin birlikte elde ettiği bu başarı, hepimize moral ve umut vermiştir dedi

İktidarın kayyum politikasını eleştiren Bakırhan konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Hakkri belediyemize kayyım atandığından bu yana ayaktayız. Haftalardır, Kürt halkı ve Türkiyenin demokratik kamuoyu, kadınlar, sol-sosyalist güçler kayyım gaspına karşı alanlarda ve yollarda direniyor. Kayyımın atandığı ilk günden itibaren belediyelerimizin önünde nöbet tuttuk. Her yerde halkımızla birlikte irademize saygı gösterin diye sesimizi yükselttik.

İradeye Saygı Yürüyüşü ile ülkenin dört bir yanından demokrasi savunucusuyla Vanda buluşarak Hakkariye yürüdük. Başta kadınlar olmak üzere genç yaşlı demeden kilometrelerce yürüyerek Vandan Hakkriye ulaştık. İradeye Saygı Yürüyüşü kayyım gaspına karşı mücadelemizin sadece bir ayağıdır ve mücadelemizi gün geçtikçe daha da büyütmeye kararlıyız.

Ana muhalefetin de 1 payı vardır

()Bildiğiniz üzere, uzun süredir en çok savrulan dış politikaya sahip ülke Türkiyedir. Suriye politikası bunun en önemli örneğidir ve ileride kitaplarda ders olarak okutulacak; dersin adını da biz önerelim: Kürt düşmanlığının ağır bilançosu!

AKP iktidarı, Suriyede Kürt halkına karşı önce İŞİDle muhatap oldu, sonra ÖSOya sarıldı, şimdi ise Esadı davet edeceğim diyor. Hep söyledik, söylemeye de devam edeceğiz; Tahranda, Bağdatta ve Şamda muhatap arayarak ne Kürt sorununu çözersiniz ne de bölgesel barışa katkı sunarsınız.

Ana muhalefetin de AKPnin Suriye politikasına ortak olmaya eğiliminin arttığını yakından takip ediyoruz. Sayın Özel, Esadla Erdoğan arasında arabulucu olabiliriz dedi. Buradan bütün kamuoyu önünde soruyoruz; Erdoğanın Esadla Kürt karşıtlığı üzerinden kurmaya çalıştığı ortaklığa mı arabulucu olacaksınız? Yoksa ana muhalefet olarak Türkiyede, Suriyede ve tüm Ortadoğuda Kürt halkının haklarını da savunacak mısınız?

Muhalefete tavsiyemiz, ktidarın arkasına takılmaması yönündedir

Suriyede bugün yaşanan ve Türkiyeyi doğrudan etkileyen krizlerde AKPnin 4 payı varsa, ana muhalefetin de 1 payı vardır. Hatırlayın, önceki dönem genel başkanlarının Afrinde güzel şeyler oluyor. İyi hizmetler götürülüyor dediği; ancak Türk bayrağı yakılınca mı Afrinde yaşananlar dikkatinizi çekti? 2019da Demirci Kawanın heykelini yıktıklarında anlamadınız mı günü geldiğinde bu suç örgütleri toplumun değerlerine dair ne varsa saldıracaktır diye.

Bu sebeple muhalefete tavsiyemiz, hem Suriye hem de Rojava politikasını yeniden gözden geçirip iktidarın arkasına takılmaması yönündedir. Aksi takdirde bataklığa saplanan AKP-MHPnin yanında siz de yer alırsınız.

Toplum Suriyede Kürtleri tasfiye etmenizi istemiyor, suç örgütlerini desteklemenizi istemiyor. Toplum, Türkiyede yaşamaya çalışan milyonlarca Suriyelinin özgür bir şekilde topraklarına dönmesini sağlayacak siyaseti istiyor.

Biz ilkesel olarak, Kuzey-Doğu Suriye halklarının(Rojava) ve Türkiyenin, Esadla görüşmesine karşı değiliz. Türkiye, Kuzey-Doğu Suriye halklarıyla kalıcı barışı sağlayacak siyaset üretmelidir. Ortadoğuda barışı sağlamanın ilk adımı budur. Bu olmadığı sürece, Şamla da, Tahranla da Kürt karşıtlığı temelinde kuracağınız ittifak er ya da geç çökecektir.çözüm; Ankara, Şam, Bağdat ve Tahranda savaş mekiği yürütmekle değil, Diyarbakır, Kobani, Hewler ve Kirmanşahta barışı aramakla olur

Ana Sayfaya Git