Van Emek ve Demokrasi Platformu’ndan: ‘Saldırılar açık bir Kürt düşmanlığıdır’

PeyamaKurd - Van Emek ve Demokrasi Platformu, Suriye’nin Halep kentinde bulunan Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerine yönelik devam eden saldırılara ilişkin basın açıklaması yayınladı. Saldırıları "insanlık suçu ve açık bir Kürt düşmanlığı" olarak ...

Haberler 12.01.2026 - 22:54 Son Güncelleme : 13.01.2026 - 05:16

PeyamaKurd - Van Emek ve Demokrasi Platformu, Suriyenin Halep kentinde bulunan Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerine yönelik devam eden saldırılara ilişkin basın açıklaması yayınladı. Saldırıları insanlık suçu ve açık bir Kürt düşmanlığı olarak nitelendiren platform, uluslararası kamuoyunu sivil katliamlarına karşı harekete geçmeye davet etti.

Açıklamada, Şamdaki geçici yönetim adına hareket eden ve HTŞ/IŞİD geleneğinden gelen cihatçı gruplar doğrudan sivilleri hedef alıyor diye belirtti.

Saldırıların yalnızca askeri bir hamle olmadığı, aynı zamanda Rojavada inşa edilen demokratik, eşitlikçi ve çoğulcu yaşam modelini tasfiye etmeyi amaçladığı dikkat çekti.

Platform, Amaç; Kürt halkını statüsüz ve savunmasız bırakarak Suriyenin geleceğini tekçi ve otoriter bir zeminde şekillendirmektir ifadesini kullandı.

HTŞ saldırıları münferit değildir

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Özellikle altını çiziyoruz: Şeyh Maksud ve Eşrefiyeye yönelik saldırılar, daha önce Süveydada Dürzilere, Alevi yerleşimlerine ve farklı inanç gruplarına yönelen saldırıların devamıdır. Bu saldırılar; halkları birbirine düşmanlaştırmayı, Suriyeyi kalıcı bir çatışma alanına çevirmeyi hedefleyen mezhepçi ve ırkçı bir siyasal aklın ürünüdür. IŞİDe karşı insanlık adına bedel ödeyen Kürt halkı ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG), bugün Ortadoğuda barışın, demokrasinin ve halkların bir arada yaşamının en güçlü güvencelerinden biridir. Bu tarihsel gerçeklik, cihatçı yapılara bel bağlayanlar tarafından yok edilmek istenmektedir.

Bu mahallelere yönelik yönelik saldırılar, HTŞ ve lideri Colani gibi eli kanlı figürlerin münferit eylemleri değildir denilen açıklamada, Bu saldırılar; uluslararası hukukta savaş suçu sicili bulunan, IŞİD ideolojisinden beslenen HTŞnin yıllardır korunması, meşrulaştırılması ve siyasal muhatap hline getirilmesiyle mümkün olmuştur ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git