PeyamaKurd - Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Erbil ile Bağdat arasındaki maaş ve petrol anlaşmazlıklarının çözülmemesi üzerine Irak parlamentosunun Cumartesi günkü oturumunu boykot etti. Erbilin Bağdata verdiği 48 saatlik süre sonuçsuz kaldı. Diğer Kürt partileri kriz konusunun gündeme alınmasını talep etti ancak bu öneri reddedildi. Başkan Mesud Barzani başkanlığında Pirmamda toplanan KDP politbürosu, çözüm için yeni strateji arayışına girdi. Irak hükümeti, Bölgeye bir aylık maaş ödemesi yapmayı ve anlaşmazlıkları çözmek için komite kurmayı planlıyor.
Irak Parlamentosunda Cumartesi günü düzenlenen oturumda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Erbil ile Bağdat arasındaki maaş ve petrol anlaşmazlıklarının çözülmemesi nedeniyle oturuma katılmadı. Diğer Kürt partilerinden milletvekilleri ise kriz konusunun resmi gündeme alınması için dilekçe verdi.
KDP milletvekilleri, Erbilin Bağdata tanıdığı 48 saatlik sürenin dolmasının ardından, Kürdistan Bölgesindeki maaş krizine çözüm bulunmadığı gerekçesiyle Cumartesi günkü oturuma katılmadı. Erbil ile Bağdat arasında bütçe hakları nedeniyle yaşanan anlaşmazlıklar sonucu, Kürdistan Bölgesindeki memurlar aylardır maaşlarını alamıyor.
The New Regionın haberine göre, Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KRG), ABDyi bilgilendirerek Irak hükümetine 48 saat içinde nihai bir anlaşmaya varılmaması halinde alternatif seçenekler arayacağı uyarısında bulundu.
KDP Politbürosu, kilidi açacak yeni bir strateji geliştirmek amacıyla Cumartesi günü Pirmamda toplandı. Toplantıya, mevcut KDP lideri ve eski Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani başkanlık etti. KDP yetkilileri, federal hükümetle bir kez daha üst düzey toplantı yapılması çağrısında bulunurken, protesto amacıyla Irak parlamento oturumuna katılmayacaklarını yineledi.
Eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile Koordinasyon çerçevesi ve Bedir Örgütü temsilcileri, Başkan Barzaniye mektup göndererek KDPden siyasi süreçten çekilmemesini ve sabırlı olmasını istedi. Ayrıca Irak hükümetinin gelecek hafta Bölgeye bir aylık maaş ödemesi yapmaya çalışacağını ilettiler.
Yaklaşık 70 milletvekili, maaş krizinin parlamento gündemine alınması için dilekçe verdi ancak Başkanvekili Muhsin el-Mendelavi bu talebi reddetti. Buna karşın KYB, Yeni Nesil, Kürdistan İslami Birliği ve Kürdistan Adalet Grubu milletvekillerine oturumda konuyu gündeme getirme izni verildi.
Oturum Cumartesi akşamı sona erdi ve görüşmelerin Pazartesi günü devam etmesi bekleniyor.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Salı günü anlaşmazlıkları araştırmak üzere bir komite kurulması talimatı verdi. Komitenin, Kürdistan Hükümeti ve federal hükümetin sunduğu taslakları inceleyip ilgili taraflarla görüşmeler yaparak önerilerini Bakanlar Kuruluna sunması öngörülüyor.
Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Erbil ile Bağdatın olası bir anlaşmanın neredeyse tüm maddelerinde uzlaştığını, ancak Kürdistan Bölgesinin günlük petrol ihtiyacı konusunda Erbilin talep ettiği 65 bin varile karşılık Bağdatın yalnızca 46 bin varil teklif ettiğini söyledi.
Irak Maliye Bakanlığının Kürdistan Bölgesinin memur maaşlarını durdurma kararı bölgede halk ve yetkililer tarafından siyasi olarak nitelendirilerek tepkiyle karşılandı. Mayıs sonunda Irak Maliye Bakanı Taif Sami, Erbilin yıllık bütçe payını aştığını öne sürerek yıl sonuna kadar bölgeye fon aktarılamayacağını bildirdi. Bu karar üzerine KRG ve memurlar, federal hükümetin kararına karşı Irak Federal Yüksek Mahkemesine başvurdu.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Peşewa Hawramani de geçen hafta yaptığı açıklamada, Bölgedeki maaşların ödenmesinin, uluslararası petrol şirketleriyle (IOC) Bağdat arasında Erbilin ihracatlarının yeniden başlamasına dair bir anlaşmaya varılmasına bağlı olduğunu söyledi.