PeyamaKurd - Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Kürdistan petrolünün askıya alınmasının ekonomik ve güvenlik istikrarsızlığına yol açtığını ifade etti.
Mart 2023ten bu yana petrol akışının askıya alınması, Türkiyenin ekonomisini etkilenmemiş olsa da, Irak ekonomisini zorlamış, gelirlerin azalmasına ve istikrarsızlığın artmasına neden olmuştur.
Oğuzhan Akyener, bugün (20 Şubat 2025 Perşembe günü) Kurdistan24e yaptığı açıklamada, Petrol ihracatının askıya alınması, istikrarsızlık ve bölgedeki terörizmin seviyesini artırır. Türkiye, Suriye ve Irakta terörle mücadele operasyonlarına aktif olarak katılıyor. Kürdistanın petrol ihracatının yeniden başlaması, Türkiyenin terörle mücadele için büyük harcamalara olan ihtiyacını azaltacak ve Ankaranın ticaret ve kültürel faaliyetlerin genişletilmesine kaydırmasına olanak tanıyacaktır dedi.
Oğuzhan Akyener, ayrıca Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Berris Ekincinin Irak ve Kürdistan Bölgesine yaptığı ziyaretlerini Kürdistanın petrol ihracatının durdurulması sorununun çözümüne yönelik kritik bir adım olarak nitelendirdi.
Bağdat, Erbil ve Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini aktaran Akyener, Petrol akışının yeniden başlamasını kolaylaştırmak için uyumlu ve etkili adımlar atılmalıdır diye bildirdi.
Akyener, Türkiyenin bölgenin istikrarında stratejik bir role sahip olduğuna dikkat çekerek, Bölgede bazı ülkeler istikrar istemese de Türkiye, Suriyedeki değişime destek verdiği gibi, Irakın terörden temizlenmesine de destek veriyor. İranın Iraktaki etkisinin azalması ve Türkiye-Irak ilişkilerinin iyileşmesi, daha önce anlaşmaları sekteye uğratan engellerin aşılmasına yardımcı oldu dedi.
Akyener, Kalkınma Yolu gibi projelerin Türkiye-Irak ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyacağını, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesinin, Irakın refahını giderek artıracağını ve bölgede barışı güçlendireceğini bildirdi.