Kürtlerin 37 yıldır kanayan yarası: Halepçe katliamı! 

PeyamaKurd - Modern dünya tarihine Hiroşima ve Nagazaki’den sonra 20’nci yüzyılın en büyük kimyasal saldırısı olarak kaydedilen Halepçe Katliamı’nın üzerinden 37 yıl geçti. 16 Mart 1988 yılında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan...

Haberler 16.03.2025 - 09:22 Son Güncelleme : 05.04.2025 - 02:19

PeyamaKurd - Modern dünya tarihine Hiroşima ve Nagazakiden sonra 20nci yüzyılın en büyük kimyasal saldırısı olarak kaydedilen Halepçe Katliamının üzerinden 37 yıl geçti.

16 Mart 1988 yılında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın Kürt, Irakın devrik diktatörü Saddam Hüseyinin emriyle Halepçeye savaş uçaklarıyla düzenlenen bombardımanda kullanılan kimyasal silahlarla katledildi.

Tarihe Halepçe Katliamı olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımının en acı ve en son etabıydı.

Irak Hava Kuvvetleri, kente atılacak olan kimyasal silahın etkili olabilmesi için önce evleri konvansiyonel silahlarla bombalayarak camların kırılmasını sağladı, ardından kimyasal bombaları devreye soktu.

Irak, 5 saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı!

16 Mart 1988 sabahında ise Irak Hava Kuvvetlerine ait 8 adet MiG-23 uçağı 40 bin nüfuslu Halepçeye 5 saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı. İkinci saldırı başladığında ortaya kesif bir koku yayıldı. O anlara şahit olanlar, kente düşen bombaların içindeki elma kokulu gazların birkaç dakika içerisinde tüm kente yayılmaya başladığını söylüyor.

Katliamda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 5 bini aşkın kişi katledildi, 10 binden fazla kişi de yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre bu kimyasal saldırı, günümüze kadar 43 bin 753 aşkın kişinin ölümüne, 61 bin fazla kişinin de sakat kalmasına sebep oldu. Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazı kullanıldığını teyit etti.

Dünyada benzeri az görülen bir katliam

Halepçe Katliamı, dünyada benzeri az görülen bir katliam olmasına rağmen halen soykırım olarak tanınmadı. Irak Hükümeti de geride kalan süre boyunca, mağdurların tazmin edilmesi için ciddi bir adım atmadı.

İstatistiklere göre kurbanların yüzde 68i 18 yaşın altındaydı. Kimyasal saldırının ardından 216 köyden 198i tamamen yok oldu. Bölgenin hayvancılığı, tarımı ve doğal kaynakları yüzde 100 zarar gördü.

Kimyasal saldırı, 17 Mart 2011de Irak Parlamentosunda soykırım ilan edildi. Ancak Irak Hükümeti, henüz mağdurlara tazminat ödemedi.

Ana Sayfaya Git