Rojavalı Akademisyen Bedir: DSG’nin Kürt diye bir meselesi yok!

PeyamaKurd - ABD’nin desteklediği DSG ile İran destekli milisler arasında geçtiğimiz hafta, Deyrizor ekseninde başlayan çatışmaların şiddetinin son günlerde yavaşladığı belirtiliyor. Suriye’nin Deyrizor kentinde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve İran d...

Haberler 14.08.2024 - 15:48 Son Güncelleme : 19.09.2024 - 04:35

PeyamaKurd - ABDnin desteklediği DSG ile İran destekli milisler arasında geçtiğimiz hafta, Deyrizor ekseninde başlayan çatışmaların şiddetinin son günlerde yavaşladığı belirtiliyor.

Suriyenin Deyrizor kentinde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve İran destekli silahlı milis gruplar arasında geçtiğimiz hafta şiddetli çatışmalar çıkmıştı. Söz konusu çatışmalar sonucu ise 10dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bölgede yaşanan gelişmelere dair PeyamaKurda değerlendirmelerde bulunan Rojavalı akademisyen ve araştırmacı Bedir Mustafa, çatışmaların DSG ile Suriye rejim güçleri arasında yaşanmadığı, DSG ile İrana bağlı silahlı milisler arasında çıktığını vurguladı.

Deyrizorda İrana bağlı milislerin DSGnin kontrolü altındaki bölgelere yönelik saldırısı sonrası çatışmalar yer yer sürerken Bedir Mustafa, tansiyonu düşürmek için Rusyanın devreye girdiğini söyledi.

Hem Irak hem Suriyede son zamanlarda ABDye karşı yaşanan saldırılar sonrası Washington, bölgeye yeni silahların yanı sıra, F-22 uçaklarını da konuşlandırdı.

Deyrizorda İran milislerinin bazı bölgelere girmesi DSG tarafından engelenirken, ABDye ait savaş uçaklarının ise, milisleri havadan bombaladığı belirtiliyor. Ayrıca İrancı milislerin amacı, ABDnin varlığını gerekçe göstererek Fıratın doğusunda DSG kontrolünde yer alan bölgeleri ele geçirmek.

***

İran, ABDyi bölgede zayıflatmak istiyor

Mustafa, Deyrizorda çatışmaların yaşanmasına sebep olanın İranın olduğunu ifade ederek, Tahran rejiminin ABDyi Suriyede zayıflatmak istediğini ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

Bazı arap aşiretleri İran ve Esada bağlı. DSG ile en çok savaşanlar ve ABDnin bölgedeki varlığından onlar rahatsızlar bunlardır. DSGye saldırı yapanlar da İranın destek verdiği milislerdir. Iranın saldırının bir kaç sebebi var. Bunlardan bir tanesi Hamas lideri İsmail Haneyinin öldürümesidir. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Irakta ABD güçlerinin bulunduğu Ayn el-Esad hava üssüne saldırı yapıldı.

İşte o saldırı ile Deyrizordaki saldırılar eş zamanlıydı. çünkü iki saldırı Haneyinin öldürülmeyle ilgiliydi. ABDyi zayıflatmak istiyorlar. Yeni bir savaş çıkması durumunda İran, ABDnin DSG ile birlikte Suriyenin başka bölgelerini de almasında korkuyor.

Bana göre de yeni bir savaş çıkarsa ABDnin Suriyenin başka bölgelerine grime potansiyeli var. ABDnin bu potansiyelinden Esad da İran da Rusya da hatta Türkiye de korkuyor.

***

çatışmalar neden Deyrizorda çıktı?

Deyrizorun İran için önemli bir sratejik konumda olduğunu ifade eden Mustafa şöyle devam etti:

Deyrizorda uzun zamandır kriz var. Bu krizin uzun süredir devam etmesinin bir kaç sebebi var. Bunlardan biri petroldur. Bu önemli bir sebeptir. Stratejik açıdan Deyrizor İran için çok önemlidir çünkü İran, milislerini, askerlerini ve silahlarını Iraktan Ebu Kemal sınırı üzerinden Deyrizora ulaştırıyor.

Bir diğer sebep ise Arap aşiretleri. Bu aşiretlerin daha önceden Kürtlere olan yaklaşımları olumlu değildi. Bazıları Baas rejimine yakındı. IŞİD ile yapılan savaştan sonra çoğu aşiret birbirine düşman oldu ve DSGnin Deyrizorda bulunması bölgenin Kürtvari bir duruma getireceği endişesi sardı kimi aşiretleri.

DSGNİN, KÜRT DİYE BİR MESELESİ YOK!

Oysa DSGnin, Kürt diye bir meselesi yok. DSGnin 2015ten sonra Deyrizor, Rakka gibi Arap bölgelerine girip savaşması Kürtlerin çıkarına değildi. 15 bin Kürt genci o bölgelerde öldürüldü. Haseke ile Deyrizor arasında 250-300 bin kilometre var.

***

İran ile Rusyanın bölgedeki hedefleri nedir?

Rusyanın bölgede yeni bir savaşın çıkmasını istemediği fakat İranın yeni savaş istediğini savunan Rojavalı araştırmacı sözlerini şöyle noktaladı:

Rusya, Kamışloda çatışma uzamasın diye taraflarla görüştü ama bir sonuca varamadı henüz. Gerçekten de Rusya bölgede yeni bir savaş çıksın istemiyor. çünkü Ukrayna savaşından sonra Rusya geri durmak istiyor savaşlardan. ABD de Rusyayı daha da zayıflatmak istiyor.

Yine Rusyanın aracılığıyla DSG ile rejim arasında bazı girişimler sonuç veriyor. Mesela petrol konusunda şimdilik bir sorun yok ama İran kabul etmiyor bu görüşmeleri ve bölgede yeni bir savaş istiyor. Ayrıca İran, Suriyede DSG ve ABDden bazı bölgeleri almak istiyor.

Ana Sayfaya Git