RÖPORTAJ | Sadun: "MSD, yeni liderleri ile Türkiye düşmanlığından kurtulmak istiyor"

PeyamaKurd - Demokratik Suriye Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı ve Rojava Özerk Yönetimi'nin en üst organı olarak bilinen Demokratik Suriye Konseyi (MSD), bir süre önce dördüncü kongresini gerçekleştirerek değişikliğe gitti ve iki Eşb...

Haberler 28.12.2023 - 17:15 Son Güncelleme : 03.12.2024 - 20:19

PeyamaKurd - Demokratik Suriye Güçlerinin (SDG) siyasi kanadı ve Rojava Özerk Yönetiminin en üst organı olarak bilinen Demokratik Suriye Konseyi (MSD), bir süre önce dördüncü kongresini gerçekleştirerek değişikliğe gitti ve iki Eşbaşkanını değiştirdi.

MSD Kongresi, Özerk Yönetim ile Türkiye arasındaki çatışmaların devam ettiği, bir dönemde yapıldı. Ayrıca MSDnin ABD vatandaşı (aslen Hasekeli) ve Arap kökenli yeni eşbaşkanı tartışma konusu oldu. Ayrıca yen Eşbaşkan Mahmut Misletin Türkiye ve Suriye muhalefetiyle güçlü ilişkileri olduğu da biliniyor.

Akademisyen Dr.Feridun Sadun, Suriye krizinin çözümü, MSD kongresinin öncesi ve sonrası, Mahmud Misletin seçilmesi ve yeni rolüne ilişkin detayları PeyamaKurde anlattı.


***

Özerk Yönetim ile Şam arasındaki müzakereler kesildi

Suriye Demokratik Meclisinin (MSD) 4. kurultayını genel olarak nasıl değerlendiriyorsunuz? Kongre hangi durum ve aşamada yapıldı?

MSD Kongresi yeni bir aşama ve durumda gerçekleştirildi. Bu yeni durumun bazı maddeleri ve nedenleri var. Bunlardan birisi, MSD ile Suriye rejimi arasında yaşanan tartışmaydı ama sonuç çıkmadı. Yani Özerk Yönetim ile rejim arasında siyasi ve diplomatik düzeyde mesafenin açıldığı yeni bir aşamaya girmiş bulunuyoruz.

Bilindiği gibi rejimle müzakereler yıllarca devam etti ancak, Afrinin işgalinden sonra bu müzakereler zayıfladı. Yakın zamana kadar bu görüşmeler tamamen kesilmişti, şimdi ise Özerk Yönetim heyeti ile rejim arasındaki görüşmelere dair bir bilgi yok.

MSD ve Özerk Yönetim, Suriye muhalefeti için bir veri tabanı kurup bunları yeni bir konsey oluşturarak Suriyedeki tüm siyasi partilerin ve yapıların katılacağı bir çerçeveye oturtmak, Suriye krizini iç muhalefet aracılığıyla çözmek, rejimle ve diğer taraflarla müzakere etmek adına İstanbuldaki Suriye Koalisyonuna alternatif olmak istiyordu.


Bazı Suriyeli muhalif isimler de MSDye katıldı

Sizce Rojava ve genel olarak Suriye sorununun çözümünde MSD Kongresinin rolü nedir?

4. MSD Kongresinin düzenlenmesiyle bazı talepler ve gereksinimler yerine getirildi. Bunlardan biri zaten Suriye muhalefetinde yer alan bazı kişilerin katılması. Yani Eşbaşkanlık görevini üstlenen Dr.Mahmud Mislet, Suriye çatışmasının başlamasından önce 2012-13te Suriye Ulusal Konseyinin dış işlerinden sorumluydu.

MSDnin eşbaşkanları kongrede değiştirildi. Ayrıca İstanbulda, Suriye muhalefetinde yer alan Arap aşiretlerinden bazı kişiler de kısa sürede Rojava Kürdistanına ulaşarak MSDye katıldı.

Bu kişilikleri getirmek istediler ve başardılar. Bu kişiler de MSD Yönetim Kuruluna seçildiler. MSDde bazı adımlar atıldı ve bu bileşenler karar alma aşamasına yerleştirildi.


MSD, yeni yönetimle Türkiye düşmanlığından kurtulmak istiyor

Dr. Feridun Sadun şunları da sözlerine ekliyor:

Şimdi soru şu: Türkiye ve Özerk Yönetim ile Suriyeye doğrudan müdahalesi olan devletlerin ilişkilerine yakınlaşabilecekler mi, Suriye krizini Suriyeli unsurların da katılımıyla çözebilecekler mi? Türkiye ile yeni bir diplomatik siyasi süreç mi yaşanacak, yoksa bölgemizin istikrarı için bir diyalog mu yaşanacak?

MSDnin liderliğinin Araplara devredildiği bu kongrenin bence bir önemi de Türkiye ile yakınlaşmanın sağlanması veya Türkiye düşmanlığının ortadan kaldırılmasıdır.


***

Amerikalılar, Özerk Yönetim ile Türkiye arasında yakınlaşma istiyor

Bildiğiniz gibi Afrinli bir Kürt olan Leyla Qeraman ve aslen Hasake Araplarından Mahmud Mislet seçildi. Bu seçimi nasıl okuyabiliriz?

MSDnin yeni eş başkanı Mahmud el-Mislet, Amerikan vatandaşıdır ve Amerikada yaşamaktadır. Kendisi bir avukattır ve ABDde insan hakları alanında yasal bir ofise sahiptir ve aynı zamanda ABDde bulunan Ohio Üniversitesinde eğitimci olarak çalışmaktadır. Yani kendisinin Amerikada görevi var ve Amerikalı yetkililerle görüşmeleri var. Onun eş başkan olarak atanması Türkler ve Amerikalılar arasında bir anlayıştır.

Yani seçilmesine böyle bir müdahale var. çünkü Amerikalılar, Özerk Yönetim ile Türkiye arasında yakınlaşma istiyordu. Özerk Yönetim ve MSD, PKK kontrolüne geçtiği zaman, Türkiye bunu kabul etmiyor MSD ile yapılan müzakereleri veto ediyor.


Mahmud Mislet, Amerika-Türkiye onayıyla MSDnin başkanı oldu

Yeni eşbaşkanın Türkiye ile zaten ilişkileri olduğu, hatta Erdoğanla fotoğrafı olduğu söyleniyor. Eşbaşkan seçilmesi ne anlama geliyor? Türkiye ile yeni bir süreç başlatma niyeti var mı?

Bilindiği gibi; İlham Ahmed, Bedran çiyakurd ve Mazlum Kobani, PKK konseyinde üst düzey isimlerdi ve Türkiye bunları veto ediyordu.

Mahmud Mislet gibi Türkiye ile anlaşması olan, üzerinde Türk onayı olan ve kabul edilen bir Amerikalıyı getirdiler. MSD de bu kişinin Türkiye ile müzakere edip buluşacağını ve bu yükten kurtulacağını umuyor ve bu da açık.

Misletin seçilmesi için bir yıldır hazırlık yapılıyordu

Bundan ötürü söylüyorum ki, seçilmesi ani değildi. Mahmudun seçilmesi için bir yıldır çalışmalar yapılıyor. Bundan önce General Mazlum ve MSD liderleriyle görüşmelerde bulunmuştu. Yani MSD ve Yönetim ile uzun süre kapsamlı görüşmeler yaptı. Ayrıca İstanbulda Türk yetkililer ve Amerikalılarla da uzun süre oturup konuştu. Yani MSDnin başkanı olmaya hazırlandı. Seçilmesi de Amerika ve Türkiye ve MSDnin onayı ile oldu.


***

Sizce İlham Ahmed yeniden neden seçilemedi? Dünya siyasi arenasında da tanınıyor. Ayrıca PYD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyi olduğu dönemde Türk hükümetiyle görüşmelerde yapan bir isim idi?

PKK sisteminde ve bölgemizde liderler sürekli değişiyor. Sistemlerinde kimseyi uzun süre görevde tutmuyorlar. Rojava Kürdistanında sorumluluklar sürekli değişiyor. Ama onları kovmuyorlar, başka bir iş veriyorlar. Yani İlham Ahmed MSDye uzun süre eş başkanlık yaptı ama başkan olmadı.

Rojavada fotoğrafçı gibi ön planda olanlar var ama oranın asıl kadrosu olan, doğrudan istihdam edilen ve kararları olan insanlar da var.

Yani önde duranların değil de arkada duranların bir kararı vardır.

İlham Ahmed MSDnin başkanı değildi, uygulama ofisinin başkanıydı. Başkan Riyad Derar olmasına rağmen o da sadece bir fotoğrafçıydı ve hiçbir rolü yoktu.

Dediğimiz gibi İlham Ahmedin artık değiştirilmesi gerekiyordu.

İlham Ahmed, MSDyi uluslararası alanda ENKS seviyesine getiremedi

İlham Ahmedin MSD sorumluluğunda olduğu dönemde de kayda değer bir sonuç alınamadığı doğru. Bize göre siyasi ve diplomatik başarıları en düşük seviyedeydi.

Örneğin; Cenevre kongrelerine ve Suriye Anayasası Hazırlama Komitesi toplantılarına katılamadı. Suriye muhalefetine katılamadı. Yani Ahmed, her düzeyde olumlu sonuçlar elde edemedi.

MSDyi, resmi müzakereler düzeyine getiremedi. MSD Suriye krizinin çözümüne yönelik uluslararası müzakerelere resmi olarak katılacak düzeye de ulaşamadı.

ENKS, bu müzakerelere MSDden daha fazla dahil oluyor ve daha üst düzeyde. Evet İlham Ahmedin seyahatleri ve yoğun ilişkileri nedeniyle önemli bir çalışması vardı ancak bunlar istenilen sonuçları vermedi.


Ana Sayfaya Git