Süleyman Oso: Ey Reqîb'in okunması Rojava’da siyasetin normalleşmesidir

PeyamaKurd - Geçtiğimiz günlerde Rojava’nın Heseke kentinde PYD’nin 10’uncu kongresinde yapılan seçimde Salih Müslim ve Asya Abdullah'ın yerine PYD’nin Eş Başkanlığına Perwîn Yûsif ve Xerîb Hiso seçildi. Kongrenin dü...

Haberler 26.09.2024 - 18:17 Son Güncelleme : 18.10.2024 - 13:14

PeyamaKurd - Geçtiğimiz günlerde Rojavanın Heseke kentinde PYDnin 10uncu kongresinde yapılan seçimde Salih Müslim ve Asya Abdullahın yerine PYDnin Eş Başkanlığına Perwn Ysif ve Xerb Hiso seçildi.

Kongrenin düzenlendiği salonda en dikkat çeken durum ise Kürt ulusal marşı Ey Reqbin okuması oldu.

Geçtiğimiz haziran ayında Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) Başkanı seçilen Süleyman Oso, PYD Kongresini PeyamaKurde değerlendirdi.

Süleyman Oso, PYDnin kongresinde Kürt ulusal marşı Ey Reqbin okunmasının Rojavada siyasetin normalleşmesi olarak değerlendirdi.

çünkü; Rojavada şimdiye kadar PYDnin yaptığı parti toplantılarında PKKnin marşları okunuyordu. 22-23 Eylülde gerçekleşen eş başkanlık kongre seçiminde Kürt ulusal marşı Ey Reqb ilk defa okundu.

Oso, Ey Reqbin okunmasının Rojava için olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, şunları söyledi:

Kürtlerin ulusal temsilcisi olan Ey Reqbin PYD kongresinde okunmasından çok memnununuz. çünkü bu marş bir milletin ulusal olmasını temsil ediyor. Bu marş sadece Kürdistan Bölgesinin değil. Ey Rakip tüm Kürtlerin milli marşıdır. Kürdistanın hangi tarafında veya hangi partinin okuması çok değerlidir. PYDnin de kendi kongrelerinde okumasına iftihar ediyoruz.

Bu durumun PYDnin yeni eş başkanlarla birlikte bölgede yeni bir siyasetin gelişmesine sebep olacağına umut ettiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

Benim bildiğim kadarıyla Demokratik Suriye Güçleri (DSG) en son IŞİD ile yaptığı mücadele çerçevesinde Bahozda teröristlerin varlığına son verdiğinde Ey Reqb okunmuştu. (Deyr ez-Zora bağlı Bahoz bölgesi 2019 yılında IŞİDin elinden alınmıştı)

Bu onlar için güzel bir gelişme. Umarım bu şekilde devam ederler. Ayrıca geçen gün televizyonda izliyordum Rojavadaki okullarda da öğrencilerin Ey Reqbi okuduklarını gördüm. PYDnin buna itiraz etmemesine şaşırdım doğrusu. Bu onların politikalarında bir değişime işaret olabilir.

PYDde yapılan eş başkanların değişimi ve yeni kongre sürecine ilişkin ise ENKS Başkanı şunları söyledi:

Eş başkan seçilen Perwn Ysif ve Xerb Hisoya ilişkin şimdiye kadar olumsuz bir durum duymadım. Ama PYDnin bir siyaseti var, yeni başkanların gelmesi veya değişmeleri bu siyaseti değiştiremiyor. PYD, Rojavaya yönelik şimdiye kadar herhangi bir kazanım elde edemedi.

Artık kendi özüne dönmesi gerekiyor. Bölgede talan, hırsızlık, gaspçılık ve daha birçok şey yaşandı. İnsanlarımız aç-susuz, birçok kişi yerinden oldu, başka ülkelerde mülteci olarak yaşıyorlar. Binlerce genç hayatını kaybetti, bölgede genç yok. PYD bu yanlışlara bakarak kendi özüne dönmeli. İsrailin, Lübnan, Filistin ve Hizbullaha yönelik operasyonları, Orta Doğuda yeni gelişmelerin yaşanmasına sebep olacak ve bu durum Suriyeyi de etkileyecek.

Onun için PYD, Rojava için Suriye için Kürtler için şimdiye kadar ne yapıp yapmadığını düşünmeli. Yoksa var olanlar da elden gidecektir. PYD, yönünü Kürtlere dönmeli.

PYD özüne döner mi? Böyle bir ihtimal var mı? sorusuna ise ENKS Başkanı Oso şu yanıtı verdi:

Umut ediyoruz ki dönsün. ABDnin öncülüğünde 2020de yaptığımız anlaşmalara geri dönmeli. O zaman güzel şeyler yapmıştık. Biz Kürtler, Rojavada yönetimde ortak olarak devam etmeliyiz. Bu çözümü tüm Suriye için de önerebiliriz. Hem dostlarımızın hem de düşmanlarımızın gözü önünde Kürtler birlikte güçlü olmalıyız.

Rojavada seçimler

Rojavada ertelenen seçimlere ilişkin de konuşan ENKS Başkanı, Rojavada ve PYDnin yönetiminde bulunan bölgelerde seçimlerin yapılması için demokratik bir siyaset yok. Bu şekilde seçim yapılırsa PYD kazanacak. çünkü silahla konuşuyor insanlar mecburu olarak oy verecekler. Onun için Avrupa ve ABD seçimlerin yapılmasını istemedi.

Ama eğer biz birlikte seçime girebilseydik ne ABD ne Avrupa bize seçimlere girmeyin demeyecekti. Biz de bu yönetimde ortak olacaktık. Suriyenin önünüzdeki sürecinde halkımızın haklarını savunmak için birlik olmamız lazım. Birlik olmasak ne ABDnin ne de Avrupanın bir yararı dokunamaz dedi.

PKK güçlerinin Rojavadaki varlığı

Son olarak, PKKnin Rojavadaki varlığının çok büyük bir sorun olduğunu dile getiren Süleyman Oso şunları belirtti:

PKK, Rojavanın değil, Türkiye Kürdistanın hareketidir. PKKden dolayı insanlarımız burada savaş uçaklarına hedef oluyorlar. Türkiye ile PKK arasındaki sorunların yükünü biz Suriye Kürtleri taşımak zorunda değiliz. PKKye ait sloganların Rojavada atılması burayı Türkiye gibi ülkelere hedef haline getiriyor.

PKK, gitsin kuzey Kürdistanda varlığını sürdürsün. PKK, Rojavadan çıkmadan biz derdimizi dünyaya anlatamayız. PKKnin resimlerini asmak, sloganlarını atmak bölgemizi tehlikeye atıyor, hedef haline getiriyor.

Ana Sayfaya Git