PeyamaKurd - Diyarbakır Stadyumunda uzun süredir devam eden saha bakım, onarım ve zemin yenileme çalışmalarında sona gelindi.
Trendyol 1. Ligde şampiyonluk mücadelesi veren Amedsporun iç saha maçlarına ev sahipliği yapacak Diyarbakır Stadyumunda, yeni sezon öncesi hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Güneydoğu Eksprese konuşan yetkililer stadyum açılışının hedeflenen tarihten önce hazır olacağını belirterek sahanın son durumunu değerlendirdi.
Sürecin sonuna yaklaştık
Stadyumun bakım ve onarım aşamasında olduğunu belirten yetkili, Sürecin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Bundan önceki süreçte yaklaşık 25 cmlik bir kum değişimi kazılarak eski kum çıkartıldı. Yerine 02 ve 03 kumlarla elenmiş, yıkanmış ince kumlardan dolgusu yapıldı. Altında ısıtma ve soğutma sistemiyle değiştirip onarımı yapılarak üstü kapatıldı. Şuan son aşamada olan makinelerle tasfiye aşamasındayız. Önümüzdeki haftalarda ise seradan çim kopartılıp sarılıp rulo halinde getirildikten sonra burada serilimi yapılacak. Bakım işlemine bağlı olarak canlı çimin ömrü normalde 5-10 yıl arasında değişiyor. Biz daha önceki stadyumda tamamıyla doğal olmasına rağmen iyi bakınca çimleri 8 yıllık bakım sürecine ulaştırdık. Yine aynı teknikle ömrünü uzatmaya çalışacağız dedi.
çimin 7-8 gün içinde gelmesini bekliyoruz
çimin 7-8 gün içinde gelmesini bekliyoruz diyen yetkili şöyle devam etti: Getirildikten sonra serilmesi yaklaşık olarak 3-4 gün alır. Bu serimi gece yapmayı planlıyoruz. Hava değişiminden dolayı çimin şoka girmesi ve çimin yanma risklerini hesapladığımız için nakliyeyi de gece yapacağız. Soğutucu filigo tırlar dediğimiz İzmirden gelecek. Peyder pey çim şoka girmesin diye ılıman saatlerde sermeye çalışacağız.
Serdikten 3-5 gün sonra yani çimin kök salmasına müsaade ettikten sonra üzerine makinelerle hibrit çakmaya başlayacağız. Hem çimi sağlamlaştırarak kopma oranlarını daha aza indireceğiz hem de çimin daha yeşil daha taze diri durmasını sağlayacağız. Daha önceki sahamızda ısıtma vardı fakat soğutma yoktu. Aynı ısıtma sisteminin içerisine soğutma sistemini de ekledik. Yazın planladığımız kökü soğuk tutmaya çalışacağız kışın ise sıcak tutmaya çalışacağız.
UEFA standartlarına uygun hibrit halılar...
Ayrıca, Profesyonel kulüplerin ve kişilerin tavsiyesi üzerine yaklaşık olarak 15 günde bir maç oynanır gibi tarifleri var. çimin dinlenme ve kendini yenileme süreci 10 günden sonra başlar. Bundan dolayı bu sene bu tip durumları yaşamamak için maç sonrasında yeteri kadar sahayı dinlendirmeye çalışacağız. Bu sene değişik bir şey yaptık. Stadın oyun alanlarının dış tarafına UEFA standartlarına uygun hibrit halılarla etrafını çevreleyeceğiz. Yan tarafta çimlerin kaybını en aza indireceğiz diye konuştu.
Her koşulda 8 Ağustosa hazırız
Ev sahipliği yapılacak maç tarihlerinin fikstür çekimlerine göre belirleneceğini açıklayan yetkili şöyle dedi: Temmuzun sonunda saha hazır hale gelecek.7-8 günlük bir dinlenme süresi olacak. 8-9-10-11 Ağustos tarihlerin birinde açılış görünüyor. Geçen yıl yaşanan sıkıntıların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapıyoruz.
Bu açıdan Diyarbakırın hak ettiği güzel bir şey planlanıyor. Sahanın 30 cm kadar altına girip oradaki boruların değişiminden, yağmur yağmasından sonra akan suyun drenajların kontrol edilmesi ve en önemlisi ilk defa yapacağımız soğutma sistemi, sahada koltukların onarım ve boyamasına kadar çalışma yapılıyor. Tribünlerde seyircilerin rahatlıkla izleyebileceği mekana dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Sahanın her detayıyla ilgileniyoruz. Saha her mevsime hazırlanacak şekilde düzenleniyor.
7 temmuzda fikstür çekimi olacak. Trendyol 1. liginin fikstür çekimi olduktan sonra ev sahibi veya deplasman durumu belli olacak. İlk maç ev sahibi olursa 8-9-10-11 ilk maçımızı bu tarihlerde oynayacağız. Deplasman olursa 15-16 Ağustos gibi olacak. Biz her koşulda 8 Ağustosa hazırız. Temmuzun sonu gibi işlemlerimiz bitmiş olacak. Erken bitmesi stadı toparlama açısından bizim için zaman yaratacak.