Baraj yapılacak yerde 3 bin 400 yıllık antik şehir keşfedildi!

PeyamaKurd - Baraj yapılması planan yerde sular altında kalmış 3 bin 400 yıllık gizli şehrin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Keşfedilen yerin milattan önce bin 400 yıla ait olduğu kaydedildi. Dünyadaki küresel ısınmanın etkisi, binlerce yıldır gömülü...

Haberler 10.06.2022 - 21:28 Son Güncelleme : 04.12.2024 - 21:54

PeyamaKurd - Baraj yapılması planan yerde sular altında kalmış 3 bin 400 yıllık gizli şehrin kalıntıları ortaya çıkarıldı. Keşfedilen yerin milattan önce bin 400 yıla ait olduğu kaydedildi.

Dünyadaki küresel ısınmanın etkisi, binlerce yıldır gömülü olan sırları açığa çıkarırken, ısınma koşullarında sular ve buzlar geri çekilirken, geçmişte yaşamış insanların ve medeniyetlerin izleri keşfediliyor.

Bu kriz sayesinde, onlarca yıldır sular altında kalan antik bir şehrin kalıntıları bir kez daha gözler önüne serildi. Arkeolojik alana Kemune adı verildi.

Mittanilerden kalma antik Zakhiku kenti!

Kalıntılar, bölgede yaklaşık 3 bin 400 yıl önce Tunç çağına ait bir saray ve diğer birçok büyük yapıdan oluşuyor.

Bilim insanları, kalıntıların, MÖ 1550 ile 1350 yılları arasında Dicle Nehri kıyısında gelişen Mittani İmparatorluğunun hareketli bir merkezi olan antik Zakhiku kenti olabileceğini düşünüyor.

Bu, şehrin Atlantis gibi sulardan ilk yükselişi değil. 2018de baraj suları, arkeologlara su seviyesi yükselmeden önce kalıntıları keşfedip belgeleyebilecekleri kısa bir süre verecek kadar azaldı.

Böylece, 2021 yılının Aralık ayında, şehir bir kez daha ortaya çıkmaya başladığında, arkeologlar ikinci kez kısa sürecek bu aralıktan yararlanmaya hazırdı.

Kalıntılar, Mittani İmparatorluğuna kadar uzanıyor!

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında, Irak Arkeoloji Örgütünden arkeolog Hasan Ahmed Qasim, Freiburg Üniversitesinden araştırmacı arkadaşları Ivana Puljiz ve Almanyadaki Tübingen Üniversitesinden Peter Pflzner ile birlikte gizemli şehrin haritasını çıkarmaya başladı.

2018 yılında ortaya çıkarılan saraya ek olarak, araştırmacılar başka ilginç yapılar da buldular. Bunlar arasında duvarları ve kuleleri olan büyük bir tahkimat, bir sanayi kompleksi ve Mittani İmparatorluğuna kadar uzanan devasa, çok katlı bir depo binası vardı.

Puljiz, Devasa depo binası özellikle önemlidir, çünkü içinde büyük miktarda mal depolanmış olmalı, muhtemelen bölgenin her yerinden getirilmiş olmalı diyor.

Kil tablet içeren bazı seramik küpler keşfedildi!

40 yılı aşkın bir süredir su altında kaldıkları düşünüldüğünde, kerpiç duvarların korunması oldukça dikkat çekiciydi.

Kentte ayrıca depremden kısa bir süre sonra Orta Asura tarihlenen çivi yazısıyla yazılmış 100den fazla pişmemiş kil tablet içeren bazı seramik küpler de ortaya çıktı.

Ekip, bu kayıtların şehirde kimlerin yaşadığı ve hatta belki de şehrin yok olmasına neden olan depremin kendisi hakkında bazı bilgiler içerebileceğini umuyor.

Onlarca yıl su altında hayatta kalması mucize!

Pflzner, Pişmemiş kilden yapılmış çivi yazılı tabletlerin onlarca yıl su altında hayatta kalması bir mucizeye yakın dedi.

Baraj o zamandan beri yeniden doldurularak antik şehri bir kez daha sular altında bıraktı, ancak su bir kez daha çekildiğinde gelecekteki kazılar için korunmasını sağlamak için adımlar atıldı.

Kalıntılar, önümüzdeki yıllarda gelecekteki erozyon ve bozulmayı önleyecek plastik kaplamalarla kapatılmıştır.

Ana Sayfaya Git