PeyamaKurd - Mersinin Aydıncık ilçesinde bulunan, kazı çalışmalarının 36 yıldır sürdüğü Kelenderis Antik Kentinde, bu sezonki kazılarda Roma dönemine ait tabanlar ve Helenistik döneme ait yoğun miktarda seramik bulundu.
İçerisinde Roma dönemine ait hamam, odeion (müzikal faaliyetlerin yapıldığı yer), bazilikal planlı kilise ve mozaiklerin bulunduğu Kelenderis Antik Kentinde kazı ve koruma çalışmalarının ardından bölgenin en geç 2 yıl içerisinde turizme açılması planlanıyor.
Kazı başkanı Mahmut Aydın, amaçlarının antik kentte Roma dönemine ait odeionu tamamen ortaya çıkarmak olduğunu dile getirerek bölgede koruma çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.
3 başlı Hekate figürü bulundu
Kazı çalışmalarında, odeionun arkasındaki taban altı dolgularında figür bulunduğunu aktaran Aydın, şöyle devam etti:
Seramiklerin bulunduğu tabakadan 3 başlı Hekate figürü ele geçirildi. Yaklaşık 20 santimetre. 3 başı da tama yakın bir figür. Hekate kimdir ve Kelenderisle ne alakası var diye baktığımızda, Muğlada Lagina Antik Kentinde bir tapınağının olduğunu ve orada geçen bir yazıtta Hekate için 5 yılda bir düzenlenen yarışmalara katılan kentler arasında Kelenderisin de sayıldığını biliyoruz.
Ayrıca Hekate kutsal alanına saygı gösteren, oraya saldırmayacağını belirten kentler arasında Kelenderisin de olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı Hekate figürünün bu kazı alanında ele geçirilmesi anlamlıdır. Yaklaşık 2300-2400 yıllık eser, Helenistik döneme ait olduğunu değerlendiriyoruz.