Selahattin Demirtaş’a beraat kararı

Selahattin Demirtaş’a beraat kararı

PeyamaKurd - İstinaf mahkemesi, dönemin Ankara başsavcısı Yüksel Kocaman’ı “hedef gösterdiği” iddiasıyla iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında beraat kararı verdi.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre Selahattin Demirtaş, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Ocak 2020’deki savunmasında, tutuklu olarak yargılandığı davada dönemin Ankara başsavcısı Yüksel Kocaman’ı eleştirmişti.

Başsavcının kendisine ‘kumpas kurduğunu’ savunan Demirtaş, “Hukuk önünde hesap verecek” demişti.

Bu sözler nedeniyle Demirtaş hakkında ‘terörle mücadelede görev alan kamu görevlisini hedef göstermek’ten dava açılmıştı.

Yargılamalar sonucunda Ankara 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi, eski eş genel başkanı iki yıl altı ay hapis cezasına mahkum etmişti.

AİHM içtihadı vurgulandı

Demirtaş‘ın avukatı Mahsuni Karaman’ın itirazı üzerine dosya istinafa taşındı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22’nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını kaldırarak oy birliğiyle Demirtaş’ın beraatine karar verdi.

30 Nisan tarihli kararın gerekçesinde, Anayasa’da güvence altına alınan iddia ve savunma dokunulmazlığı vurgulandı.

Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “kamu görevlilerinin kabul edilebilir eleştiri sınırının sade vatandaşlara nazaran daha geniş olduğu” yönündeki içtihadına işaret edilen kararda, şunlara yer verildi: 

“Bu kapsamda katılanın, olay tarihi itibariyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gibi bürokratik yönü de bulunan önemli bir kamu görevini yerine getiriyor olması nedeniyle kendisi hakkında bu tür eleştirilerin yapılmasının olağan ve katlanılabilir olduğu da değerlendirilmelidir.”