image

PeyamaKurd - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gazze Şeridi'ndeki insani sorunların "felaket" niteliğinde olduğunu kaydederek "Çatışmaların durdurulması, insani yardım konularının çözülmesi, rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Lavrov, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatından bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla başkent Moskova'daki toplantı öncesinde konuşma yaptı.

Gazze Şeridi'ndeki durumla ilgili Lavrov, "Terörün tüm tezahürlerini istisnasız şiddetle kınadığımızı bir kez daha teyit etmek istiyorum. Ancak aynı zamanda terörle, toplu cezalandırma biçiminde olan ve uluslararası insancıl hukuk normlarıyla çelişmeyen veya bunları en kaba şekilde ihlal etmeyen yöntemlerle mücadele edilmesi gerekiyor” dedi.

Lavrov, Gazze Şeridi'nde insani sorunların felaket niteliğinde olduğunu kaydederek şunları ifade etti:

"Mevcut durum, uluslararası hukuku göz ardı eden yoldan gidilmesinin ne kadar feci olabildiğini gösteriyor. Gazze Şeridi'nde insani sorunların felaket niteliğinde olduğunu görüyoruz. Yapılan insani yardımlar yetersiz. Birleşmiş Milletlerde (BM) insani yardımla ilgilenen ajanslar alarm veriyor. Bugün mevcut sorunların acilen çözülmesi öncelikli. Çatışmaların durdurulması, insani yardım konularının çözülmesi, rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor."

Başkenti Doğu Kudüs olan 1967'deki sınırlar içinde bağımsız Filistin devletinin oluşturulması önemini aktaran Lavrov, bunun için BM ve 2002 tarihli Arap İnisiyatifi kapsamında barış müzakerelerinin yeniden başlatılması gerektiğini bildirdi.

Bakan Lavrov, söz konusu hedeflere ulaşılması için ortak diplomatik mekanizmanın oluşturulması ve bu mekanizmada Arap ve diğer İslam ülkelerinin önemli rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Orta Doğu Dörtlüsünün (Rusya, ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler) faaliyetlerini değerlendiren Lavrov,"Örgüt, ABD'nin kararıyla feshedildi. Onlar bu formatta çalışmayı reddetti. Bu dörtlüde Arap İslam dünyasının temsilcileri yer almıyor. Uzun yıllardır dörtlünün Arap Birliği ülkeleriyle tam koordinasyon içinde çalışmasından yana idik. Batılı ortaklar buna soğuk baktı, BM de bu konuda gerekli inisiyatifi göstermedi. Bu nedenle dörtlü BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından verilen görevleri yerine getiremedi1” diye konuştu.