image

PeyamaKurd - Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı'nın yanı sıra bir araya gelen siyasi liderler, ülkenin içinde bulunduğu mevcut krizden çıkış için "anayasal çerçevede erken seçim yapılması" konusunda anlaşmaya vardı.

Toplantı ile ilgili Irak Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Fayik Zeydan ve Birleşmiş Milletler (BM) Irak Misyon Temsilcisi  Jeanine Hennis-Plasschaert ile ülkedeki Şii, Sünni, Kürt, Türkmen ve Hristiyan toplumun temsilcileri Başbakan Mustafa Kazımi başkanlığında Bağdat'taki hükümet sarayında bir araya geldi.

Sadr Hareketi kanadından katılım olmadı!

Irak Başbakanı Kazimi’nin çağrısıyla hükümet binasında yapılan toplantıya Mukteda es-Sadr kanadından katılım olmadığı görüldü.

Irak'ta liderler 5 maddede mutabık kaldı!

Liderlerin yaptığı görüşme sonrası yayımlanan 5 maddelik açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1 - Toplantıya katılan taraflar ulusal sabitlere bağlılıklarını ifade ettiler. Ayrıca, tüm sorunlara diyalog yoluyla ve kardeşlik ruhuna güvenerek çözüm bulma, Irak'ın bütünlüğünü, halkının güvenliğini ve ülkenin istikrarını koruma konusunda mutabık kaldılar. Ayrıca, herkesin talep ettiği anayasal demokratik sistemi sürdürmeyi kabul ettiler.

Ülkedeki mevcut siyasi krizi çözmek için yüksek ulusal çıkarların desteklenmesini ve ülkenin tüm kesimleri arasında işbirliği ruhu içinde çalışmayı vurguladılar.

2 - Toplantıya katılanlar, siyasi krizlerin çıkmaza girdiği demokratik deneyimler tarihinde bir kez daha erken seçim yoluyla oy kullanmaya başvurmanın olağandışı bir olay olmadığına, ulusal siyasi güçlerin anayasal seçim sürecine başvurabileceğine dikkat çekti.

3 - Toplantıya katılanlar, Irak halkının taleplerine hizmet etme ve halkın hedeflerine ulaşma doğrultusunda kapsamlı bir çözüm için Sadr hareketini ulusal diyaloğa katılmaya çağırdı.

4 - Katılımcılar mevcut krizi çözmek için yasal ve anayasal bir yol haritası çizmek üzere ulusal diyaloğun devamı konusunda anlaştı.

5 - Toplantıya katılanlar, tüm saha, medya ve siyasi gerilimlere son verilmesi çağrısında bulunurken, devlet kurumlarının korunması, kışkırtmalardan ve tacizden uzaklaşılıp barışçıl diyaloğa geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.