PeyamaKurd - Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, geçtiğimiz Mart ayında Ahmed Şara ile Mazlum Abdi arasında varılan anlaşmanın uygulanma mekanizmasını görüşmek üzere son 45 günde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile beş toplantı yaptıklarını söyledi.
Şeybani, dün Londra'daki İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (Chatham House), "Yeni Suriye İçin Bir Dış Politika" başlıklı bir panelde Suriye'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Şeybani, Suriye'nin "bir tablo gibi" olduğunu ve herhangi bir bölünmeyi düşünmediklerini ifade etti.
Ayrıca, son 10 ila 15 yıldır Rojava Özerk Yönetimi altındaki diğer bölgelerde "özel bir durum" olduğunu belirterek, bu bölgelerin yeniden entegrasyonunun daha fazla soruna yol açmaması için "aceleye getirilmeden, anlayış ve diyaloğa dayanması" gerektiğini söyledi.
“DSG tarafı ile beş toplantı yaptık”
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında 10 Mart'ta varılan anlaşmaya dair konuşan Şeybani, "Son 45 günde, Suriye hükümeti olarak Demokratik Suriye Güçleri ile anlaşmanın uygulanması için bazı mekanizmalar bulmak amacıyla beş toplantı yaptık" dedi.
Şeybani, bu anlaşmanın "Türkiye ve Amerika tarafından" memnuniyetle karşılandığını hatırlatarak, "Aynı zamanda, anlaşmanın uygulanması için Amerikan tarafının da desteği var" diye ekledi.
Şeybani ayrıca Kürt meselesini Suriye'nin geleceğinin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlayarak, "Bugün görmezden gelemeyeceğimiz ortak bir sorunumuz ve ulusal bir davamız var" dedi.