Allavi'den kritik açiklamalar: Uluslararasi durum kötüye gidiyor
PeyamaKurd - Irak Eski Başbakanı ve siyasetçi İyad Allavi, “Bugün farklı ve karmaşık bir dünyada yaşıyoruz. Uluslararası durum kötüye gidiyor. Yaşanan uluslararası rekabet sonucunda savaşlar çıkabilir” ifadelerini kullandı.
Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından Erbil’de “Orta Doğu Güvenlik ve Egemenlik Forumu” düzenleniyor. Foruma Irak, Türkiye ve İran’dan çok sayıda siyasetçi, hükümet yetkilisi, araştırmacı ve yazar katıldı.
“Orta Doğu’da Güvenlik ve Egemenlik Forumu” kapsamında konuşan Allavi, uluslararası güçlerin birbiriyle savaşma riski olduğunu söyledi.
Bir ülkede çıkan olayların tüm dünyayı etkilediğini ifade eden Allavi, “Bugün farklı ve karmaşık bir dünyada yaşıyoruz. Uluslararası durum kötüye gidiyor. Yaşanan uluslararası rekabet sonucunda savaşlar çıkabilir” dedi.
İyad Allavi sözlerini şöyle devam ettirdi:
“Avrupa’da büyük bir değişimin olduğunu, İngiltere’nin de Avrupa’dan ayrıldığını, Avrupa içinde ve dışında yeni bir eksenin oluştuğunu görüyoruz. Atlantik, Baltık Denizi ve Karadeniz’de Avrupa’ya karşı yeni gelişmeler yaşanıyor. Diğer yandan Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında çelişkiler var. Kırım ve Suriye bu çelişkilere iyi örneklerdir.
Çin de ilk kez denizleri geçerek nüfuzunu arttırmaya çalışıyor. Tayvan’ı nüfuzuna katmak için neler yaptığını gördük. Bunun yanı sıra Çin, ABD’ye karşı duruyor. Görüyorsunuz ki bu dünyada Kızıl Deniz bağımsız bir alandı ama İsrail ve başka devletler kontrolü altına alıyor. Türkiye de Somali’de askeri üs kuruyor.
Bütün bu olaylar güvenlik ve egemenlik sorunlarına dönüştü. Durumu detaylı olarak incelediğimizde büyük değişimlerin olduğunu göreceğiz. Ortadoğu’ya baktığımızda güvenlik ve egemenliğin büyük bir sorun olduğunu, bölge barışının olumsuz yöne doğru gittiğini görüyoruz. Bölgedeki gidişat farklı yönlere ilerliyor.”