TR KU SO
FB X
Dünya

BM'den karar: Iran, o birimden ihraç edildi!

📅 15 Aralık 2022 02:58

PeyamaKurd - İran'da yaşanan son ihlaller ve şiddet olayları nedeniyle İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi'nden ihraç edildiği ifade edildi.

İran'ın, 2022-2026 döneminin geri kalanı için BM Kadının Statüsü Komisyonundan (CSW) "derhal yürürlüğe girecek şekilde çıkarılması" için toplanan BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC), ABD tarafından hazırlanan kararı oylamaya sundu.

Karar için toplanan ECOSOC, 29 üye ülke karar lehine oy verirken Rusya ve Çin de dahil olmak üzere 8 üye aleyhte oy kullandı. 16 üye ülke ise çekimser kaldı. 45 üyeli BM Kadının Statüsü Komisyonu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi ve kadınların güçlendirilmesi için faaliyet yürütüyor.

İran'dan ABD'ye suçlama!

Konuya dair bir açıklamada bulunan ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, kararın İranlı kadınlar ve sivil toplumdan gelen çağrılara cevap niteliğinde olduğunu ifade etti.

Karar tepki gösteren İran'ın BM Temsilcisi Amir Saeed Iravani ise kararı "yasa dışı bir adım" olarak nitelendirerek ABD'yi "siyasi gündemini sürdürmek için BM'yi kullanmaya çalışmakla" itham etti.

Öte yandan açıklamada bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü BM Direktörü Louis Charbonneau ise, "İran'ın BM Kadının Statüsü Komisyonundan çıkarılması, İran yönetimini kadınlara ve kız çocuklarına yönelik uzun süredir devam eden ayrımcılık ve zalimlik geçmişinden sorumlu tutmaya yönelik memnuniyet verici bir adım" ifadesini kullandı.

Paylas: