BM'den tüm taraflara çagri: Savasi sonlandirin!
PeyamaKurd - Rusya - Ukrayna savaşının 100. gününde açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, tüm taraflara şiddetin bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundu.
Rusya’nın Ukrayna saldırısının 100. gününde savaşın bir an önce bitirilmesi çağrısı yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, çatışmaların sonlandırılmasının müzakereler ve diyalogdan geçtiğini belirterek, BM’in bu türden çabaları destekleyeceğini belirtti.
Guterres açıklamasında "Tarafların savaşı bitirmek için göstereceği samimi çabalar Ukrayna için, Rusya için ve dünya için daha iyi olacaktır" ifadesini kullandı.
"Savaş, halihazırda binlerce hayata mal oldu"
Savaş alanında ihtiyacı olan herkesin insani yardım götürenlere erişiminin engelsiz bir şekilde sağlanması çağrısı yapan Guterres, savaş bölgelerinde mahsur kalmış sivillerin bir an önce tahliye olmaları gerektiğini ve insan haklarının uluslararası standartlarda korunması gerektiğini dile getirdi.
Ayrıca açıklamasında savaşın yarattığı yıkıma dikkat çeken Guterres şu sözlere yer verdi:
"Savaş, halihazırda binlerce hayata mal oldu, tarifsiz yıkımlara neden oldu ve milyonlarca insan yerinden edildi. İnsan hakları ihlalleri ve gıda, enerji ve finans alanlarını kapsayan üç boyutlu küresel bir kriz yarattı. En çok da savunmasız insanları, ülkeleri ve ekonomileri etkiledi."