Deprem uzmani Baris: Diyarbakir-Elbistan fayi yirtilma dogrultusunda!
PeyamaKurd - Sismoloji uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremlerden etkilenen bölgeler ve fay hatları hakkında sorulara yanıt verdi.
Kocaeli Üniversitesi'nde sismoloji uzmanı öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinden gelen deprem sorularını yanıtladı.
Barış; Diyarbakır, Urfa, Antep, Hatay, Mersin ve Ölü Deniz fayı hakkındaki sorulara yanıt vererek merak edilen konulara açıklık getirdi.
Prof. Dr. Barış’a sorulan sorular ve yanıtları:
Soru: Depremlerin derinde olması yüzeye az etki veya zarar verir yoksa tersi bir durumu daha çok tetikliyor mu?
Yanıt: Sığ deprem enerjisi yeterince sönümlenmediği için daha ağır hasar yapar. Derin deprem ise çok daha geniş bir alanda hissedilir.
Soru: Peki Diyarbakır’da yıkım olmasının sebebi nedir 300 km episentra Mersin 200 km İkiside faya dik
Yanıt: Diyarbakır'da Elbistan fayının yırtılma doğrultusundadır. Yıkım sadece yırtılma doğrultusu ile alakalı değildir ayrıca. Zemin büyütmesi, yapıların çok kötü yapılması, ve de ilçelerin faya daha yakın olması gibi bir sürü neden vardır.