TR KU SO
FB X
Dünya

Fon krizi: Mehmet Şimşek’ten açıklama

Navas Jan
Admin
📅 01 Ekim 2026 17:40

PeyamaKurd - Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kurumlarımız, sorunlu fonlarla ilgili çalışmalarını koordinasyon içinde titizlikle sürdürüyor." açıklamasını paylaşarak yatırımcılara mümkün olan en kısa sürede ve en yüksek düzeyde ödeme yapılabilmesi için gerekli adımların atıldığını söyledi.

Mehmet Şimşek, X hesabında sermaye piyasası işlemleri soruşturmalarına ilişkin açıklama yaptı.

"Adalet Bakanlığımız, yatırımcıların haklarını korumak ve sorumluluğu bulunanların hesap vermesini sağlamak amacıyla hukuki süreci kararlılıkla yürütüyor." diyen Şimşek, zorlu küresel koşullara ve savaşa rağmen Türkiye ekonomisinin dayanıklılığının devam ettiğini de söyledi.

Şimşek, "Yüksek emtia fiyatlarına karşın enflasyondaki düşüş sürüyor. Büyümemiz, ticaret ortaklarımızın yaklaşık 2 katı olup cari açığın milli gelire oranı yüzde 2,6 ile sürdürülebilir seviyededir. Uzun dönem ortalaması yüzde 20 olan brüt dış finansman ihtiyacının GSYH’ye oranı yüzde 16 seviyesinde, brüt dış borcun milli gelire oranı ise yüzde 32 ile uzun dönem ortalaması olan yüzde 44,5’in oldukça altındadır. Bütçe açığının milli gelire oranı yaklaşık yüzde 3 ile gelişmekte olan ülkeler ortalamasının yarısı, kamu borcunun GSYH’ye oranı ise yüzde 22 ile gelişmekte olan ülkelerin üçte biri düzeyindedir." dedi.

Mehmet Şimşek sözlerine şöyle devam etti:

"Güçlendirdiğimiz makroekonomik temeller ve atılan adımlar, yaşanan gelişmelerin finansal sistem ve reel ekonomiye etkilerinin sınırlı kalmasını sağlayacaktır. Aldığımız tedbirlerle sermaye piyasalarımız daha güçlü, sağlıklı ve dayanıklı bir yapıya kavuşacaktır."

Paylas: