İsveç’te 800’den fazla milletvekili adayının suç kaydı var
PeyamaKurd - İsveç’te yapılacak parlamento seçimleri öncesinde yayımlanan bir gazetecilik araştırması, farklı partilerden 800’den fazla milletvekili adayının son 10 yıl içinde suç kaydı bulunduğunu ortaya koydu.
Dagens ETC tarafından yayımlanan raporda, daha önce mahkeme tarafından cezalandırılmış 806 aday tespit edildi. Raporda, adayların darp, uyuşturucu bağlantılı suçlar ve çeşitli diğer suçlardan hüküm giydiği akktarıldı.
Araştırmaya göre, İsveç Demokratları (SD) yüzde 3,3’lük oranla (187 kişi) en fazla hüküm giymiş adaya sahip parti oldu. SD’yi yüzde 2 ile Sol Parti, yüzde 1,8 ile Hristiyan Demokratlar, yüzde 1,7 ile Muhafazakar Parti ve yüzde 1,6 ile Liberal Parti izledi.
Sosyal Demokratlar, Çevre Partisi ve Merkez Partisi gibi diğer partilerde ise hüküm giymiş aday oranının yaklaşık yüzde 1,1 seviyesinde olduğu kaydedildi.
Raporun, İsveç Seçim Kurulu verilerine dayanılarak yaklaşık 50 bin adayın incelenmesi ve sekiz ana partiden aday olan isimlere ilişkin 987 mahkeme kararının analiz edilmesiyle hazırlandığı aktarıldı.
Verilerin yayımlanmasının ardından dört adayın seçim yarışından çekildiği bildirildi.
Söz konusu raporun, ülkede aday belirleme kriterlerinin sıkılaştırılması ve siyasi partilerde şeffaflığın artırılması yönündeki tartışmaların sürdüğü bir dönemde yayımlandığı ifade edildi.
İsveç’te genel seçimlerin 13 Eylül’de yapılması planlanıyor.