Pirmam saldırısı! İran ‘şaşkınız’ dedi, Irak’tan aydınlatın mesajı!
PeyamaKurd -
Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin özel ofisini hedef alan İHA saldırısını ele aldı.
Hüseyin, görüşmede saldırının son derece ciddi bir gelişme olduğunu belirterek, başbakanlık ofisinin doğrudan hedef alınmasının İran muhalefetinin varlığıyla ilgili daha önce öne sürülen “gerekçelerin” ötesine geçtiğini söyledi.
Irak Dışişleri Bakanı, saldırının Irak’ın güvenliği ve bölgenin istikrarı açısından tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, Tahran’dan olayın nasıl gerçekleştiğine ilişkin resmi bir açıklama yapılmasını istedi. Hüseyin ayrıca bu tür eylemlerin Irak-İran ilişkileri üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uyarıda bulundu.
Arakçi: Saldırı karşısında şaşkınız
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise saldırı karşısında “şaşırdığını” belirterek, İHA’ların İran topraklarından havalandığına ilişkin herhangi bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.
Arakçi, İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki “güçlü ilişkiler” nedeniyle böyle bir saldırının hiçbir gerekçesinin bulunmadığını ifade etti. İranlı bakan, özellikle bölgedeki iki büyük siyasi partiyle ilişkilerin güçlü olduğunu vurguladı.
Görüşmenin sonunda Bağdat, Tahran’dan saldırının sorumlusunu belirleyen resmi bir tutum açıklamasını talep etti.
Arakçi ise İran hükümetinin konuya ilişkin resmi bir açıklama yayımlayacağını belirterek, ülkesinin karşılıklı istikrarı bozacak ve bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getirecek herhangi bir adımı kabul etmediğini söyledi.