TR KU SO
FB X
Kürdistan

Erbil-Bağdat anlaştı: Petrol ihracatı yeniden başlıyor...

Admin R
Yazar
📅 18 Mart 2026 12:30

PeyamaKurd - Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti, Kürdistan Bölgesi ve Kerkük’teki petrol sahalarından petrol ihracatının yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya vardı.

Sürecin yarından itibaren Kürdistan Bölgesi petrol boru hattı üzerinden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na doğru başlaması planlanıyor.

Kürdistan Bölgesi müzakere heyeti tarafından yapılan açıklamada, federal hükümetle gerçekleştirilen ortak toplantının sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.

Açıklamaya göre taraflar, Kerkük petrolünün Kürdistan Bölgesi petrolüyle birlikte, Kürdistan Bölgesi’ne ait boru hattı üzerinden Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na ihraç edilmesi konusunda mutabık kaldı.

Anlaşmanın öne çıkan maddeleri ise şöyle:

  • İhracatın başlaması: Petrol ihracatının yarından itibaren (18 Mart 2026) dünya pazarlarına yeniden başlaması kararlaştırıldı.
  • Ortak komite: Süreci denetlemek amacıyla Irak Petrol Bakanlığı ile Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı arasında teknik ve idari bir ortak komite kurulacak.
  • Petrol gelirleri: İhraç edilen petrolden elde edilen tüm gelirler federal genel hazineye aktarılacak.
  • Sahaların korunması: Taraflar, petrol sahalarının güvenliğinin sağlanması ve ihracatın sürekliliğinin garanti altına alınması için sıkı güvenlik önlemleri alınması konusunda anlaştı.
Paylas: