Bafel Talabani'nin PKK politikası, 'operasyonel sonuçlara' neden olabilir!

Bafel Talabani'nin PKK politikası, 'operasyonel sonuçlara' neden olabilir!

PeyamaKurd - Türk güvenlik kaynaklarına göre, Bafel Talabani’nin rotasını değiştirmemesi durumunda 'operasyonel sonuçlara' zemin hazırlayacağı uyarısı yapıldığı öne sürüldü.

Kaynaklarına göre Türkiye, PKK güçlerine karşı politika değiştirmemesi haliden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafel Talabani'ye yönelik baskıyı artırma kararı aldı.

Türkiye, Bafel’in toplantı isteğini reddetti

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) ikinci büyük partisi olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Türkiye arasındaki gerginlik, son iki yıldır tırmanıyor. Ankara, Talabani'yi Suriye'de PKK bağlantılı gruplarla işbirliği yapmakla suçluyor. Kaynakların iddiasına göre Bafil Talabani, aracılarla Türkiye’den toplantı talep etti, Türkiye reddetti.

Yaşanan son gelişmeler ibreyi Türkiye lehine değiştirdi. Ankara geçtiğimiz sene, KYB'nin kalesi olan Süleymaniye'ye uçuşları yasaklamıştı. Hatta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, Talabani'yi hedef alan sert açıklamalarda bulunmuştu.

Son aylarda Türkiye, Kürdistan Bölgesi’nde PKK'ye karşı askeri operasyonlarını hızlandırdı ve PKK güçlerinin kalesi olan Metina bölgesine yaklaşmış durumda.

Türk kaynak, Bafel Talabani’ye yönelik kamuoyu baskısına rağmen ‘üst düzey PKK üyelerinin Süleymaniye'de bulunduğunu ve burada eğitim aldığını’ söyledi.

**

Ankara’dan Bafel’e PKK uyarısı!

Erdoğan, PKK'nin Süleymaniye’de bir hastanesi olduğunu söylemişti. Türk kaynak ise, "Süleymaniye civarındaki PKK faaliyetlerini yakından izliyoruz ve olası tehditler ortadan kaldırılıyor" dedi.

Mart ayında Türkiye'nin ulusal istihbarat servisi, Süleymaniye yakınlarındaki gençlik kamplarından sorumlu üst düzey PKK üyesi Gülsün Silgir’i (Sara Hogir Riha) öldürmüştü.

Türk güvenlik kaynakları, Bafel Talabani'nin PKK ile olan bağlarını koparmaması halinde "operasyonel sonuçlar" doğabileceği konusunda uyarıldığını söyledi.

Sonuçların ne olacağı konusunda ayrıntı vermekten kaçınırken, Ankara'nın geçen yıl Süleymaniye'deki PKK liderlerini hedef alan hava saldırılarını hatırlattı. YNK’lilerin doğrudan hedef alınıp alınmayacağı konusunda ise yorum yapılmadı.

Türkiye, 2023 yılında askeri İHA operasyonlarıyla çoğunluğu Süleymaniye'de olmak üzere en az 15 üst düzey PKK yetkilisini öldürdü.

**

Türkiye’nin operasyonları YNK’de baskıyı artırıyor

Kürdistan Bölgesi güvenlik kaynakları, isimlerinin açıklanmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'nin; Kürdistan Bölgesi’ndeki PKK noktalarına yönelik operasyonlarının YNK üzerinde baskı yarattığını söyledi.

"Bafel Amerikalılar ve İranlılar aracılığıyla bir çıkış yolu bulamadı. Bu gerçek bir endişe” diye eklediler.

Geçtiğimiz hafta Talabani, Türkiye'nin operasyonlarını görüşmek üzere Süleymaniye'de Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Eremi ile bir toplantıya katıldı.

YNK kaynakları, parti içindeki iç bölünmelerin Talabani ve destekçilerini zayıflattığını söyledi. Ayrıca, Kürdistan Bölgesi ve Türkiye ile iyi ilişkilerden yana olan Bafel'in kuzeni ve kardeşi Lahur ile Kubad Talabani'nin güçlendiğini öne sürdüler.

**

YNK kaynaklarına göre Lahur Talabani desteklenecek iddiası! 

YNK kaynaklarına göre, Kürdistan'da yapılacak gelecek seçimlerde YNK’nin askeri kanadının büyük çoğunluğu, ocak ayında Bafel'e rakip olmak amacıyla kendi partisi Halk Cephesi'ni kuran Lahur Talabani’yi destekleyecek.

YNK’den bir kaynak, “Bafel Talabani ve ekibi de parti içindeki eksen kaymasının farkında” diye ekledi.

**

Ankara, Bafel ve Kubad Talabani’ye mesaj gönderdi iddiası!

Türk güvenlik kaynakları, istihbarat kanalları aracılığıyla yürütülen dolaylı görüşmelerde Bafel Talabani'ye ve aynı zamanda KBY Başbakan Yardımcısı olan Kubat Talabani'ye mesajlar gönderildiğini söyledi.

Kaynaklar, Bafel Talabani'nin Türk mevkidaşlarıyla doğrudan görüşme taleplerinin, PKK ile bağlantılı olduğu iddiası nedeniyle reddedildiğini belirtti.

Ancak Irak'taki Türkiye operasyonlarına yönelik rahatsızlık devam ediyor. Nitekim Irak Ordu Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi’nde PKK unsurlarına yönelik operasyonlarını Irak'ın egemenliğinin ihlali olarak niteledi.

YNK sözcüsü Sadi Pire, daha önce verdiği demeçte, PKK ile iş birliği iddialarını yalanlayarak, "YNK, Türkiye'ye karşı değil ve Türkiye ile savaşmak istemiyor" demişti.


Kaynak: Middle East Eye

Çeviri: PeyamaKurd