Kerkük'ü düşmanlara teslim eden 16 Ekim ihanetinin üzerinden 7 sene geçti!

Kerkük'ü düşmanlara teslim eden 16 Ekim ihanetinin üzerinden 7 sene geçti!

PeyamaKurd – Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 51'inin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) bazı üyeleri tarafından, hiçbir başarı sağlanamadan, İran destekli Haşdi Şabi ve bölgedeki milislere teslim edildiği 16 Ekim 2017 olaylarının üzerinden tam 7 sene geçti.

Bafil Talabani ve YNK’sinin, Güney Kürdistan topraklarının yarısından fazlasını Haşdi Şabi milisleri, Hizbullah, İran Devrim Muhafızları ve Irak Ordusuna teslim edişinin üzerinden tam 7 sene geçti.

“16 Ekim ihaneti Kürdistan tarihine kara bir leke olarak geçti”

16 Ekim ihaneti, şimdiki YNK lideri Bafil Talabani’nin önderliğini yaptığı kara bir leke olarak Kürdistan tarihine geçti. Kerkük’ü düşmanlarına teslim eden ve bunu belgeleri ile açıklayan Bafil Talabani, bugünlerde KDP’ye karşı kirli seçim propagandası yürüterek düşmanca sözler kullanıyor ve yaptığı ‘ihanete rağmen’ abesle iştigal tavırlar sergiliyor.  

Tuzhurmatu Halk Örgütü de bir rapor paylaştı. Söz konusu raporuna göre 16 Ekim ihanetinde boşaltılan 88 ev patlatıldı, 300 ev ateşe verildi ve 2 bin 500 ev ise yağmalandı. 

***

Parti liderleri arasında fikir ayrılıkları yaşandı. İhaneti yapanlar ‘bir şeyler başardığını öne sürdü’, vatanseverlik ruhuna değer verenler; ise ‘bu sahtekarlığı kabul etmedi’ ve açıklamalarda bulundu.

Kerkük'ün ihanete uğrayan, merhum valisi Necmeddin Kerim, 16 Ekim ihaneti hakkında şöyle diyordu: “16 Ekim, Kerkük halkını işgalcilerin eline bırakan bir ihanettir. 16 Ekim'de ihanet edenler yüzlerindeki kara lekeyi silemezler. Kerkük halkı onlara bir daha güvenemez. Onları şerefsiz ve hain olarak nitelendiriyorlar.”

***

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) ildeki seçimlerine katılmasına dair Merhum Vali Kerim, “Ben KDP’yi savunmayacağım çünkü KDP’nin benim savunmama ihtiyacı yok ve kendini savunabilir. KDP’nin bu tutumu göstermesinin nedeni şu anda Kürtlerin, Kerkük'te hiçbir yetkisinin kalmadığından emin olmasıdır" demişti. 

“YNK cephesinden açıklamalar yapılmıştı”

İhanetin üzerinden bir sene geçmesinin ardından Mele Bextiyar açıklamasında, “Bizim kültürümüz değerlendirme ve eleştirme kültürü değil, birbirimizi kırma ve suçlama kültürüdür. Bu hatalara ve 16 Ekim gibi trajedilere devam etmemeliyiz” diye konuşmuştu.

Eski KYB liderlik konseyi üyesi Arez Abdullah ise, daha önceki iktidarların saldırı ve baskılarından başka bir şey olmayan 16 Ekim ihaneti nedeniyle Kürdistan'ın yarısının kaybedildiğini vurgulamıştı. 

Mele Bextiyar döneminin 70. Tugay Peşmergeleri Komutanı ve KYB’nin üst düzey isimlerinden Cafer Şeyh Mustafa da KYB içerisinde Irak Hükümeti ve Haşdi Şabi ile ilişkide olan bir grubun olduğunu ve bu grubun Kerkük’ü teslim ettiği gibi Süleymaniye, Erbil ve Duhok’u da teslim etmek istediğini söylemişti.

Mustafa, söz konusu KYB’li ekibin Haşdi Şabi ve Irak ordusunu Süleymaniye’ye kadar getirmek istediğini söylemişti.