Türkiye, Kürtlerin 'ademi-merkeziyetçilik taleplerini' hayal olarak görüyor

Türkiye, Kürtlerin 'ademi-merkeziyetçilik taleplerini' hayal olarak görüyor

PeyamaKurd - Türk cephesi, Türkiye'nin Suriye'deki merkezi hükümeti zayıflatacak veya egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit edecek her türlü planı reddettiğini belirterek, Kürtlerin Suriye'de ademi merkeziyetçi bir yönetim sistemine geçilmesi yönündeki taleplerine yanıt verdi.

Türkiye, Suriye eski Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı yıllarca isyancıları destekledi ve Suriye'nin yeni İslamcı liderlerinin en yakın yabancı müttefiki olarak görülüyor. 14 yıldır süren savaşla harap olmuş bir ülkenin yeniden inşası ve istikrara kavuşturulması için onlara yardım etme sözü veriyor.

Ankara, Suriye Kürtlerinin ademi merkeziyetçilik taleplerini, Türkiye'deki Kürt güçleri sınır ötesi bağlantıları nedeniyle bir tehdit olarak görüyor ve Kürdistan İşçi Partisi (PKK) savaşçıları ile on yıllardır süren çatışmayı sona erdirmek istiyor.

Kürtler anlaştı, Türkiye ‘hayalden ibaret’ görüyor 

Suriye'nin kuzeydoğusundaki (Rojava) hâkim güç olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de dahil olmak üzere rakip Suriye Kürt partileri, geçtiğimiz günlerde yaptıkları toplantıda ademi merkeziyetçilik konusunda ortak bir siyasi vizyon üzerinde anlaştılar; ancak bu çağrı Suriye yönetimi tarafından reddedildi.

Türk kaynaklar, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü Suriye'deki ademi-merkeziyetçilik taleplerinin "sadece ham bir hayalden ibaret" olduğunu söylemesine ilişkin açıklamalarını detaylandırdı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, "Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünü hedef alan, egemenliğine zarar verecek veya Suriye merkez otoritesi dışındaki kişilerin silah taşımasına olanak tanıyan hiçbir girişimi kabul etmemektedir" dedi.

NATO üyesi Türkiye, ABD destekli SDG'yi terör örgütü olarak görüyor.

Ankara, SDG ile Şam arasında mart ayında varılan ve Kürt liderliğindeki yönetim organları ile güvenlik güçlerinin merkezi hükümetle birleştirilmesini öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ancak aynı zamanda SDG'ye öncülük eden YPG ve SDG'nin emir-komuta zincirinin dağıtılmasını da sağlaması gerektiğini belirtti.

'Alan sağlamak'

Kaynak, Türkiye'nin Şam'a Suriye'deki Kürt güçler konusundaki endişelerini gidermesi için "gerekli alanı" sağladığını söyledi. Ankara, endişeleri giderilmezse daha önce askeri eylem uyarısında bulunmuştu.

Türkiye Millî Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) bir kaynak, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, özerklik taleplerinin Suriye'nin egemenliğine ve bölgesel istikrara zarar verebileceğini söyledi.

Türkiye, ademi merkeziyetçiliğe karşı çıkıyor

Kaynak, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, "Hiçbir gerekçeyle Suriye'nin toprak bütünlüğünün bozulmasına ve üniter yapısının bozulmasına rıza gösteremeyiz" dedi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, "Biz özerk bölgeye ve/veya ademi merkeziyetçi söylem veya faaliyetlere karşıyız, tıpkı yeni Suriye yönetimi gibi” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli ise, tüm bölge ülkelerinin Suriye'nin güvenlik ve istikrarına katkıda bulunması gerektiğini belirterek, İsrail'in "Suriye'nin birlik ve bütünlüğüne zarar veren hava saldırılarını" durdurması çağrısında bulundu.

İsrail, Türkiye'nin Esad sonrası dönemde Suriye'nin birliğine zarar vermek için kabul edilemez bir provokasyon olarak adlandırdığı Suriye içinde hava saldırıları düzenliyor.

Bölgede durum karışık

Ankara, Gazze savaşını başlattığından beri İsrail'i sert bir şekilde eleştiriyor.

Ayrıca Batı'nın, Suriye'ye uyguladığı tüm yaptırımların tamamen kaldırılmasını ve kuzeydoğuda konuşlu ABD askerlerinin çekilmesini istiyor.

ABD ise henüz net bir karar vermese de Kürt güçleri üzerinde müttefikliğini sürdürmek istiyor. Fakat Donald Trump’ın politik bilinmezliği ileride neler olacağının garantisini vermiyor.

Kürtler ise, Orta Doğu ve bölgede barış ile sükunetten yana. Türkiye’ye sık sık diyalog çağrısı yapan Kürtler, ABD’nin de artık rol almasını istiyor.


The Jerusalem Post 

Bu Haber 267 defa okunmuştur.