Türkiye'nin ikiyüzlülüğünün aksine Kürtler, ABD'nin vazgeçilmez müttefikleridir

Türkiye'nin ikiyüzlülüğünün aksine Kürtler, ABD'nin vazgeçilmez müttefikleridir

PeyamaKurd - Türkiye bir NATO müttefiki olabilir ancak Ankara’nın ikiyüzlülüğün aksine Kürtler, radikal terör gruplarına karşı mücadelede Amerika'nın en sadık ve güvenilir dostlarıdır.

Türkiye, 19 Kasım'da Suriye’de ve Irak’ta Kürtlerin konuşlu olduğu noktalara hava saldırıları düzenledi. Türkiye savaş uçakları, İHA ve toplar kullandığı bombardımanda, ABD’nin müttefiki olan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı çok sayıda savaşçıyı öldürdü. Ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hava saldırılarının "sadece başlangıç " olduğunu açıkladı.

Türkiye Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) ile Suriyeli cihatçılar arasında belgelenmiş anlaşmaların olduğu senelerdir medyanın gündeminde olan konular arasında yer alıyor. 

2016'dan itibaren 100'den fazla ülkeden yaklaşık 60.000 militan Türkiye üzerinden Suriye'ye geçti. MİT onlara lojistik, fon ve silah sağladı, hatta savaş alanında yaralanan cihatçılar için Türk hastanelerinde tıbbi bakım sağladı. Bu iddiaların geneli dünya basınında yer aldı.

“Kürtler, ABD’nin vazgeçilmez müttefikleridir”

Türkiye'nin ikiyüzlülüğünün aksine Kürtler, Amerika'nın vazgeçilmez müttefikleridir. 

Özünde Kürtlerin yer aldığı SDG, IŞİD'e karşı mızrağın ucu oldu. SDG'nin başkomutanı Mazlum Abdi bana, IŞİD'e karşı savaşan 12.000 SDG savaşçısının hayatını kaybettiğini ve 24.000 kişinin ciddi şekilde yaralandığını söyledi.

Şimdi Türkiye, Suriye sınırına daha fazla asker yığıyor ve büyük bir sınır ötesi operasyon tehdidinde bulunuyor. Türkiye, IŞİD milislerinin bu aşamada savaşa katılabilmesi için ilham alanı yaratmak istiyor. Kuzey Suriye (Rojava) bulunan Hol kampı, savaşmaya hazır İslamcıların deposu. Kampta 55 bin IŞİD üyesi var. Türkiye, bu milislerin firarı için kaos yaratarak hedeflerini ilerletmeye çalışıyor.

2019'da Türkiye, Gire Spi'ye (Tel Abyad) saldırdı ve Ayn İssa kampının çevresini bombaladı. Kaostan yararlanan IŞİD aileleri Türkiye'ye kaçarken DSG tarafından yakalandılar. 

Keza Ocak 2022'de Türkiye destekli cihatçılar Haseke kampından firar eylemi gerçekleştirdiler. DSG söz konusu girişimi yine engelledi.  Aynı şekilde Kamişlo'daki, Jerkin Hapishanesinde de benzer bir olay yaşandı.  

“Biden yönetimi artık bir faaliyet yapmalı”

Türkiye Silahlı Kuvvetleri (TSK), saldırılara hazır bir şekilde sınırda toplanıyorlar. DSG savaşçılarının Türkiye sınırındaki Suriye köylerinde aileleri var ve sevdiklerini korumak zorundalar.

ABD onları caydırmadığı sürece SDG'ye saldırmaktan geri durmayacaklar. SDG, Biden yönetiminden daha fazlasını bekliyor. Başkan Joe Biden, Türkiye'nin savaş açıklamalarını durduracak faaliyet yapmalı. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Ankara'yı ziyaret ederek SDG'ye yönelik saldırganlığın ağır bir bedeli olacağı konusunda uyarıda bulunmalı.

Türkiye, 13 Kasım'da 6 kişinin ölümüne ve 81 kişinin yaralanmasına neden olan İstanbul saldırısından SDG'nin sorumlu olduğunu iddia ederek saldırılarına haklı zemin oluşturuyor. Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’daki bombalama olayı için DSG ile Suriye’de ortaklık yapan ABD’yi suçladı ve onlara destek verdiği için ABD’nin suçlu olduğunu dile getirdi.

SDG ise, olayla ilgilerinin olmadığını ulusal bir soruşturma yapılmasını talep ediyor. Tam ve bağımsız bir soruşturma, Kürtleri bombalama olayına herhangi bir şekilde karışmadığına dair temize çıkaracaktır. 

“Kürtlere saldırmanın, milliyetçi tabanı etkileyeceğini düşünüyor”

Erdoğan'ın amaçları hakkında birçok spekülasyon yapabiliriz. Erdoğan'ın partisine olan destek, genel seçimler yaklaşırken önemli ölçüde azalıyor. 

Erdoğan, Kürtlere terörist demenin ve Kürtleri öldürmenin ülkesinin milliyetçi tabanını, AKP'ye destek için yanına çekeceğine inanıyor.

Bu arada ABD, IŞİD ailelerinin ikamet ettiği kamplarda düzeni sağlamak için Kürt güçlerine destek vermeli. Türkiye, IŞİD ailelerinin kaçıp savaşa katılması için kaos yaratmak istiyor.

ABD ve SDG doğal müttefiktir. Demokratik federalizm, kadınların özgürleşmesi ve çevresel sürdürülebilirlik taahhüdünü paylaşıyorlar. 

Türkiye bir NATO müttefiki olabilir ama Kürtler, radikal terör gruplarına karşı mücadelede Amerika'nın en sadık ve güvenilir dostlarıdır.


David Phillips | The National Interest

Çeviri-Düzenleme | PeyamaKurd

Bu kategoride yazarlar tarafından ifade edilen görüşler, kendilerine aittir ve PeyamaKurd’un bakış açısını yansıtmayabilir.