Suriye Anayasa Komitesi 3. tur toplantisi tamamlandi

Suriye Anayasa Komitesi 3. tur toplantisi tamamlandi

PeyamaKurd - Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde 24 Ağustos'ta başlayan Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantıları tamamlandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı rejim hükümeti, sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinden 15'er kişi olmak üzere 45 kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyelerinin son gün toplantısı bitti.

Basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriye iç savaşının 10’uncu yılına girdiğini belirterek, taraflar arasında pek çok alanda "kuvvetli anlaşmazlıklar" bulunduğunu dile getirdi.

“Taraflar, yapıcı tutum sergilediler” 

Toplantıya başkanlık eden Pedersen açıklamasında, Beşar Esad rejimi heyetinin eşbaşkanı Ahmed Kuzbari ve muhaliflerin heyetinin eşbaşkanı Hadi el Bahra'nın toplantılardaki sergiledikleri yapıcı tutuma övgüde bulunarak, "İki eşbaşkanın da 'pek çok ortak yönler olduğunu' düşündüklerini çok net bir şekilde söylediklerini duymaktan son derece memnunum" sözlerini kullandı.

BM Suriye Temsilcisi, tarih vermeden tarafları yeniden bir araya getireceğini belirterek, 4'üncü tur görüşmeleri, taraflar arasındaki mevcut ortak noktalar üzerine inşa etmeyi umduğunu belirtti.

“İki eş başkan görüşmek istiyor, mesajını aldım” 

3'üncü tur toplantılarında delegelerin tutumuna değinen Pedersen, "Üslubun saygılı olduğuna inanıyorum. İnsanlar birbirini dinliyordu. Bu üç delegasyon için de geçerli. Ayrıca her iki eş başkan ve delegelerden tekrar bir araya gelerek görüşmek istediklerine dair net mesaj aldım" açıklamasına yer verdi.

Ayrıca Pedersen, gelecek hafta her iki eşbaşkanla görüşmelerine devam edeceğini aktararak, 4'üncü tur görüşmelerinin gündem maddelerinde anlaşmaya varmayı umduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)

Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın!

Yorum Yazın